Sanayi Ürünlerini Pazarlama Yönetimi-VII

This post has already been read 1438 times!

Endüstriyel Ürünlerin Pazarlanmasında Coğrafik Odaklanma???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Endüstriyel- Ticari- Sanayi-İşletme ürünleri/hizmetleri pazarlama yönetimi konusunda başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında sanayi ürünlerini pazarlama yönetiminin önemi, nihai tüketici ürün/hizmet pazarlamasından farklı ve ortak olduğu yönlerine, sanayi ürünlerinin pazarlanması, tüketici malları ile ticari mallar arasındaki farkların detayları, ticari ürünlerin pazarlama sürecini etkileyen faktörler, endüstriyel ürünlerin pazarlanmasında hizmet tekliflerinin rolü, endüstriyel ürünler ve markalaşma sürecine dair paylaşımda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Endüstriyel Ürünlerin Pazarlanmasında Coğrafik Odaklanma” sürecine yakından bakılmasına ne dersiniz?

Hem alıcılar hemde satıcılar penceresinden değerlendirildiğinde endüstriyel ürünlerde coğrafik konsantrasyon tercih edilmektedir. Alıcılar satıcılara yakın olmayı talep ettiklerinden dolayı da coğrafi odaklanma daha önemli hale gelmektedir. Hükümetler tarafından sanayi alanlarının planlı olarak geliştirilmesi de bu odaklanma stratejine yol açmaktadır.

Coğrafik odaklanmada başarılı olabilmek için ; şirketlerin odaklandığı coğrafyalarda  pazarlama ofisleri, üretim birimleri / depoları olmalıdır.

Coğrafik odaklanma beraberinde alıcı ve satıcı ilişkilerinin resmi veya resmi olmayan tarzda şekillenmesine yol açmaktadır. Resmi ilişkiler bayilik, satış kanalı, franchising sistemleri çerçevesinde oluşan ilişkilerdir. Resmi ilişkiler ile sözleşmeler, kontartlar, prosedürler, teslim ve ödeme şekillleri vb kurallar manzumesi devreye girmektedir.

Resmi olmayan ilişki ve iletişimde ise müşteri ziyaretleri, sipariş karşılama, teklif sunma, periyodik bilgilendirme ve bunun sonucunda oluşan sadakat ve de güven unsuru. Resmi olmayan ilişki ve iletişim resmi ilişkinin de çerçevesini kuvvetlendirmektedir.

Gerek resmi, gerekse resmi olmayan alıcı ve satıcı ilişki ve iletişiminin etkin yönetimi adına öncellikle endüstriyel ürünlere yönelik pazarlama – satış hedeflerinin oluşturulması, oluşturulan hedeflere ulaşmanın yollarını tanımlayan stratejiler ve stratejileri uygulamaya dönüştüren faaliyetlerin net olarak tanımlanması ve taraflarca paylaşıma sunulmasında fayda var. Hedef belirlemenin temelini oluşturan faktör gerekli analizlerin gerçekleştirilmesidir, hedeflerin oluşmasını tetikleyen parametrelerden birisi talep tahminidir ve de ötesinde talep oluşturmaktır.

Gelecek durakta “ Endüstriyel ÜrünlerdeTalep Oluşumu” ile yolculuğumuza devam edebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...