Aile Şirketlerinde Patron Kim? : Babalar ve Kızları -VI
This post has already been read 1484 times!
Rol Çatışması İle Gelen Detaylar ….????
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Babalar ve kızları odaklı aile şirketlerinde patron kim? Yazı dizimizin önceki duraklarında, Aile Şirketlerinde Babalar ve Kızları, Aile Şirketlerinde Kadınlar, Aile Şirketlerinde Kızların Rolleri ve Kendilerinden Beklentileri, Kızların Aile Şirketlerine Katılım Gerekçeleri, Rol Çatışması Süreci ile ilgili paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Rol Çatışması İle Gelen Detayları”mercek altına almaya ne dersiniz?
Bir önceki durakta ele aldığımız aile kız evlatlarının yaşadıkları rol çatışmasını detaylandırdığımızda; aile şirketlerinde ebeveynlerin bir yandan kız çocuklarından evlat sahibi olmalarını, diğer yandan da aile işini ihmal ettiklerinden şikayet ediyorlar. Bu çelişkili beklentiler, kız evlatlarda aile işini üstlenerek babalarını memnun etmek için kendi yaşamlarını kişisel hayatlarına ayırmak gibi kendi iç çatışmalarını yaşamaktadırlar.
Hem kişisel ihtiyaçları dengelemek hem de bir aile şirketini başarılı bir şekilde yönetmek, sadece babalar ve kızları arasında kişilerarası çatışmaya neden olmakla kalmaz, aynı zamanda kızların öz kimliğine, zihinsel istikrarına ve duygusal refahına da önemli ölçüde zarar verebilir. Bu etkiler daha sonra diğer yaşam kararlarına müdahale edebilecek çatışmalara neden olabilir. Bir aile işinde babalarıyla birlikte çalışan kız çocukları, iş rollerinin veya kişisel rollerinin baskın olup olmadığı ve her bir rolün ne zaman oynamanın uygun olduğu konusunda büyük ölçüde kafa karışıklığı ve yönelim bozukluğu ile mücadele edebilirler. Kafa karışıklığı öncelikle iş ve aile arasındaki rol tanımı ve sınırları etrafında odaklanmaktadır. Zaman zaman kızları, işletmelerin ihtiyaçlarını ailelerinin ihtiyaçları ile dengelemeye çalışarak bir “süper kadın” kişiliği üretmek zorunda olduklarını his etmektedirler.
Özetle, rol çatışması kızların duygusal refahını olumsuz etkileme potansiyeline sahiptir. Rol karmaşası, aynı anda yetkin bir profesyonel ve besleyici ve destekleyici bir kız olarak hareket etmeyi zor bulan kızları için sıkıntı yaratabilir. Bu zorluklar göz önüne alındığında, baba-kız ilişkisinin doğasını hem iş ortamında hem de iş ortamının dışında daha ayrıntılı olarak anlamak önemlidir.
Gelecek durakta Babalar ve Kızlarının İşe Dair İlişkileri ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ