İSMEK : KURULUŞ AMACININ ÖTESİNE GEÇEN BİR KURUM

This post has already been read 19015 times!

ismekİSMEK : KURULUŞ AMACININ ÖTESİNE GEÇEN BİR KURUM

HAYAT ÜNİVERSİTESİ, HAYAT AKADEMİSİ, BAŞLI BAŞINA GELİŞİM MACERASI, GİZLİ YETENEKLERİ AÇIĞA ÇIKARMA ATÖLYESİ, YETENEKLERİ GELİŞTİRİP EKONOMİYE KATAN PLATFORM, KENDİNİ BULMA, KENDİNİ TANIMA, KADINLIĞININ FARKINA VARMA VE DAHA YAZIYA DÖKÜLEMEYECEK KELİMELERİ KİFAYETSİZLEŞTİREN TANIMLAMALAR

Merhaba değerli dostlar tüm yazılarıma başlarken heyecandan tıkanıp kalırım nerdeyse, fakat İSMEK’e dairleri yazmaya başlarken yaşadığım duygu ve tıkanıklık hali heyecanın ötesinde…

Değerli bilgi paylaşımcıları öncellikle bu yazıdaki, bu paylaşım durağındaki temel amaç bir kurumun reklamını yapmak asla değil, bildiğiniz üzere sorgulayan, üreten, toplumların gelişiminde tuzu, biberi olan bireylerin tanık oldukları güzel, keyifli bir o kadarda başarılı ve de toplumlar üzerinde pozitif etkisi olan insanları, kurumları- kuruluşları ve olayları paylaşma sorumluluğu taşırlar.  İşte bu sorumluluktan hareketle yakın zamanda ON BİR oturumda iş yaşamında, çalışma ortamında tertipli, düzenli ve temiz olmak ve de temizliğin süreklilğini sağlamak olgularını kapsayan Japonlar tarafından geliştirilen 5S olgusunun yaklaşık 350 kişi ile paylaşılması yolculuğunda tanışılan İSMEK  ailesi ve üyelerinin her oturumda İSMEK’in farklı farklı şekilde ortaya çıkan yönlerini sizlerle paylaşmak istedik.

On bir oturumluk bir birinden heyecanlı ve de bir birinden zengin bilgi paylaşım yolculuğunun her bir oturumunda, İSMEK’in var oluş gayesinin farklı parametreler ve farklı perspektiflerden katılımcıların kendi tanımlamalarında yakaladıkça hayretlerimiz gittikçe arttı bir hayret makamından bir hayret makamına doğru bizleri sürükleyen katılımcıların kendi ağızlarındaki ifadelerinden bazıları : gizli yetenekleri açığa çıkarma ortamı, geliştirilen yetenekleri ekonomik kazanca dönüştüren dişli çark, ekonomik kazançla birlikte ayakları üzerinde durabilen güçlü kadınlar ordusunu meydana getiren oluşum, sosyal terapi merkezi, psikoterapi merkezi, psikiyatristlerin reçetelerinde ilaç olarak İSMEK yazması, kendini tanıma merkezi, kendi kadar diğerleri ile iletişime geçilmesini sağlayan sağlam mı sağlam bir köprü, kadınlığın farkına vardırtan ayna ve daha bu satırlara sığmayan ifadeler.

Evet ve evet bir kuruluş düşünün kişiye kendisini tanıtan, kendisinin farkına vardırtan, bireylerin sorunlarına kalıcı ve de anlamlı çözüm bulan, bireyleri ekonomik olarak olarak güçlendiren kuruluş. Katılımcıların deyimiyle halk üniversitesi olmuş İSMEK.

İsterseniz; İSMEK internet sayfasındaki verilerden yararlanarak İSMEK’in nereden nereye geldiğine bakalım.  İSMEK, 1996 yılında, dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN döneminde bir sosyal doku projesi olarak faaliyetlerine başlamıştır. İlk yıl 3 kurs merkezinde, 3 branşta, 141 kursiyerle başlayan eğitimler, 2012-2013 eğitim dönemi itibariyle İstanbul’un 38 ilçesinde, 233 kurs merkezinde, 218 branşta, 1.600.000  kursiyere ulaşmıştır.
Bu haliyle birçok üniversitenin öğrenci sayısından daha fazla sayıda kursiyere sahip olan İSMEK, gerek kursların ve katılımcıların sayısı, gerekse eğitim branşlarının çeşitliliği ve bu eğitimler sonunda ortaya konan kaliteli ürünlerle adeta Türkiye’nin en büyük “halk üniversitesi” haline gelmiştir. Bugün İSMEK, ülkemizde olduğu kadar bütün dünyada da model olarak kabul edilen bir kurum konumundadır.  Her bir kursiyer ortalama dört kişiye dokunuyorsa neredeyse ALTI MİLYON insanı etkileyen bir üniversite. Bu üniversitenin kopyalanarak diğer SEKSEN ilde yapılandırılması durumunda  ülke nufusunun nerdeyse yüzde yetmiş beşi bu mükemmel oluşumda yaşama pozitif bakarak kendi içindeki ve dışındaki kavgaları sonlandıramazlar mı? Tüm ülkeyi etkileyecek kadar anlamlı çalışmalar yapan, toplumları toplum yapan gelecek nesilleri, gelecek akılları ve gelecek bilinçleri şekillendiren kadınları sosyal yaşama katarak onları anlamlandıran ve de bu kadınlara değerlisin elbiseleri giydiren tüm İSMEK ailesinin üyelerine teşekkür ederek yolunuz açık olsun diyerek sizlerle tanıştığımıza memnun olmanının ötesinde tarif edilmeyecek keyfi sizlerle yaşadığımız için sonsuz saygılar, selamlar ve sevgiler

İSMEK gibi kuruluşları kuran ve de çoğaltan tüm liderlere ayrıca şükranlar

Saygılarımızla

Aysel Evran

aevran@etsupervizor.com,

ayselevran@ttmail.com,

www.etsupervizor.com

Share

You may also like...

1 Response

  1. Haluk dedi ki:

    1940-54 yıllarında faaliyet gösterip, bilinçlenme hareketine katkı sağlaması amacı ile kurulan ve türlü dalavere ve oyunlar ile kapattırılıp sonucu yarın başlaması planlanan oluşumun sonu mu, sonun başlangıcı mı olduğu konusunda kimsenin net bir fikri olduğunu düşünmediğim ve mevcudiyeti korunsaydı bu günlerden çok daha ileride olacağımızı kesinlikle savunduğum “Köy Enstitüleri” kavramının ne denli işlevsel olduğunun canlı kanıtıdır İSMEK yukarda yazdıklarınız ışığında. Arada kayıp yarım asırlık bir süreç, 50 bin civarında insan kaynağı olduğu söylense de o kaybın, Aysel hanımın hesabı ile etkisi 200bin kişi ve yıllara ve yollara etkisi ile neredeyse tüm millete etkisi olmuştur.
    İSMEK yapılanmasının ideolojik filtrelerden geçirilmiş modellerinin tüm ülkeye hatta ilişkide bulunduğumuz bilgi birikimi olarak daha geride olan ülkelerin insanlarına da yaygınlaştırılması aslına bakılırsa insanlık ödevi olarak değerlendirilmelidir.

    ISMEK Kurucularını tebrik,
    KÖY ENSTITÜLERİ yıkıcılarını da Tel-în ederim. Keşişim kümesinde ortak ideolojik görüşler de olsa, bozuk saatin doğruyu gösterdiği günde iki defaya mahsus Eşref saatlerinde karar almalarını ummaktan başka umarımız yoktur. :-)

    http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6y_Enstit%C3%BCleri