Liderler için Stres Yönetimi-II
This post has already been read 1387 times!
Liderler Penceresinde Stres Değerlendirme ???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
Liderler İçin Stres Yönetimi odaklı başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun bir önceki durağında liderlerde oluşan streslerin gerekçeleri ve strese verilen tepkilere dair özet bir giriş yapmaya çalıştık
Bu durakta “liderler penceresinde stres değerlendirme olgusuna” yakından bakılmasına ne dersiniz?
Liderlerin kuruluşlarda ve şirketlerde farklı basınçlı ortamlarda çalışırlar. Zaman içerisinde basınçlı ortamlar o kadar olağan hale gelir ki liderler kısa vade de genellikle strese karşı olumsuz tepki veremeyebilirler. Ancak uzun vade de basınçlı ortamlarda çalışmanın sonuçları liderlerin sağlığına ve refahına zarar verebilir, işte bu gerekçeden dolayı liderlerin stresi hafifletmelerine yardımcı olan enstrümanları geliştirilerek kullanımlarına sunulmalıdır.
Stresin sağlıklı yönetilmesi için faydalı olan enstrümanları geliştirmeden önce stresin derecesinin belirlenmesi diğer bir değiş ile liderler için stres değerlendirmesi yapılmalıdır.
Stres değerlendirmesi …
Liderlerin kendilerin en çok stresli his ettikleri dönem takım arkadaşları ve sosyal çevrelerinden destek alamadıkları anlardır. Sosyal destek eksikliğinin liderlerde ne kadar stres oluşturduğunun netleştirilmesi stres değerlendirilmesi sürecine giriş yapılır.
Stres değerlendirmesi için sorulması ve odaklanılması gereken olgular :
İşe odaklanma derecesi, dikkat dağınıklığı.
Takım arkadaşlarına , sosyal çevreye anlamlı ve verimli zaman ayırabilmek derecesi.
Sosyal medya, internet, tv izlemek için harcanan zaman
Yemek yeme alışkanlığı
Alkol alma seviyesi
Kendine yabancılaşma derecesi
Son dönemlerde takım arkadaşlarını eleştirme şiddeti
birlikte çalışılan arkadaşlara gerçekleştirdikleri işleri ile ilgili geri dönüş şekli
Stres yükseldiğinde işe odaklanma azalır, dikkat dağınıklığı da artar, yemek yeme miktarı ve periyodu artar, internet – sosyal medya – TV da gereğinden fazla zaman harcamak, takım arkadaşları ve sosyal çevresine yeterli ve verimli zaman ayırma miktarı azalır, yıkıcı eleştiriler ile çalışma arkadaşlara geri dönüş yapılması alışkanlık haline gelir. Stres artıkça verimlilik, üretkenlik ve de işten keyif alma derecesi gittikçe düşer.
Stres seviyesi yükseldikçe ve stresi yönetmek yerine stres çarkına takılmak beraberinde kendine çekilmek, aşırı yemek yemek , aşırı alkol almak vb duyusal uğraşlarla dikkat dağıtmaya çalışılır. Duyusal uğraşlar beraberinde ülser, migren, mide rahatsızlıkları , tansiyon vb rahatsızlıklarını getirebilir.
Özetleyecek olursak liderler yukarıda ifade edilen duyusal haller ve bunlar ile gelen bağlantılı rahatsızlıkları yaşıyorlar ise bir stresin girdabında olduklarını kabul ederek stres yönetimini başlatabilirler.
emek gibi duyusal uğraşlarla dikkatini dağıtmaya devam eder.
Gelecek durakta Stres Yönetim Yaklaşımları ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®