Aile Şirketleri ve Gelecek Nesil-I

This post has already been read 1525 times!

Şirketlerin Fonksiyonları???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Aile şirketleri, aileler ve şirketleri, ailelerin şirketleri her nasıl ifade edersek edelim aileler tarafından yönetilen şirketlerde her faz, her aşama, her oluşum beraberinde olabildiğince dikkatli ve duygulardan uzak objektif yaklaşımları ve çalışmaları gerektirmektedir.

Aile şirketlerinde ciddi bir bilgi ve deneyimi gerektiren konulardan birisi de gelecek nesillerin mevcut durumdaki şirketlere, organizasyonlara ve var olan kültüre entegrasyonu konusudur. Yakın zamanda farklı illerden farklı ailelerden 1990’lı yılların ortalarında doğmuş üç ikinci nesil ile bire bir rehberlik çalışması yapmaya başlayınca bu konuda daha sistematik ve damıtılmış bir paylaşım yolculuğu başlatılma kararı verildi.

Aile şirketlerinde gelecek nesil konumlandırması sürecinde kat edilmesi gereken ciddi kilometre taşları bulunmaktadır, her faz da duygu ve rasyonellik olabildiğince dengede olmasına dikkat edilmelidir. Aile şirketlerinde gelecek nesillerin sürece entegrasyonun en kritik ve iyi bir cerrahi operasyonu gerektiren faktörlerden birisi kurucu üyelerin şirketlerine yükledikleri anlamlardır. Biz bu konu ile daha fazla karşılaşıyoruz. Kurucuların şirketlerine yükledikleri anlamların resmi tuvale iyi yansıtılamazsa içinden çıkılamaz sendromlar oluşabilir. Bu sendromlardan birisi de kurucuların gelecek nesil üyelere güven duymaması olarak tanımlanmasıdır, bu tanımlama çok kolay tariflendiğinden hemen bu ifadeye sarılıyoruz galiba. Aslında konu güven duyma ve duymama olgusunun ötesinde bir durumdur.

Çalıştığımız patronlar işte olduğu süresince veya sonrasında mirasını, şirketini çocuklarına bırakmak istiyor. Konunun güven duygusunun ötesinde olduğunu metodik olarak paylaştığımız ve neredeyse kanıtladığımız şirketlerde pekiyi olgu nedir? Diye soruyorlar, olgu kurucuların, patronların hayal ile başladıkları gerçeğe dönüştürdükleri eserlerini gelecek nesillere teslim etmek istediklerini ve fakat gelecek nesillerde bu konuda yeterli derecede motivasyon ve isteğin olmadığını gördüklerini ifade ediyorlar ve hatta kendi deyimleri ile “işe sahip çıkılmıyor” kaygısını taşıyorlar.

Özellikle işte olduğu sürede tamamen teslim ederse kendisi ne yapacak ve gelecek nesil yeterince deneyim ve tecrübeye sahip olup olmadığından emin olmadığı paylaşıyorlar.

Aile şirketlerinde gelecek nesillerin şirketlere entegrasyonu ve başarılı olmaları için istekli olmaları nasıl sağlanabilir?

Gelecek durakta “Aile Şirketlerine Gelecek Nesillerin Katılım İsteği” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...