Profesyonel İş dünyasında İletişim-V

This post has already been read 1404 times!

Etkili İletişimin İlkeleri???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Profesyonel iş dünyasında iletişim konulu paylaşım dizimizin önceki duraklarında  şirketlerde, organizasyonlarda ve iş dünyasında profesyonel iletişimin önemi, profesyonel iletişimde de sözsüz iletişimin etkisine,  sözsüz iletişimi güçlendiren, netleştiren sözel iletişime, iletişim sürecini etkileyen faktörler, İletişimin Önündeki Engellere dair paylaşımda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Etkili İletişimin İlkeleri”ne yakından bakmaya ne dersiniz?

Etkili iletişime dair reçete sunmak kolay olduğu kadar zor. Zorluğu özel ihtiyaçlara göre değişkenlik arz etmesidir. Buna rağmen işimizi kolaylaştıran etkili iletişim ilkeleri için aşağıdaki parametreleri paylaşabiliriz;

etkili iletişimin ilkeleri :

Mesajın net olması : İletişimde temel ilke açıklıktır. Mesaj mümkün olduğu kadar net olmalıdır. Mesaj, hem gönderen hem de alıcı göz önüne alındığında açıkça formüle edilmişse doğru şekilde iletilebilir.

Hız: İyi bir iletişim sistemi, mesajın hızlı bir şekilde iletilmesini sağlamalıdır. Bir mesajı hedefine iletmek için geçen süre ve iletişim sisteminin aciliyetine bağlı olarak iletişim sisteminin hızı dikkate alınmalıdır. Mesaj zamanında iletilmezse, organizasyon için sorun yaratır.

İki yönlü işlem: İletişim, göndericiye alıcıdan geri bildirim sağlayan iki yönlü işlemdir. Geri bildirim, herhangi bir iletişim eyleminin etkisi ile ilgili bilgilerin iletimini ifade eder.

Güvenilirlik: İletişim, inanç temelinde başlar. Bu atmosfer uzman tarafındaki performans ile oluşturulmuştur. Alıcının gönderene güvenmesi gerekir. Kaynağın bu konudaki yeterliliğine büyük saygı duyması gerekir.

Tamlık: Her İletişim yeterli derecede eksiksiz olmalıdır. Eksik mesajlar yanlış anlam yaratır, alıcıyı tahmin etmeye sürükler ve işlemi geciktirir. İçerik: Mesaj alıcı için anlamlı olmalı ve değer sistemi ile uyumlu olmalıdır. İçeriğin alıcı için önemi olmalı. Genel olarak, insanlar kendilerine en büyük ödülleri vaat eden maddeleri veya bilgileri seçerler. İçerik, izleyicinin tepkisini belirler.

Doğruluk: İletişim ortamı, mesajların iletilmesinde doğruluk sağlamalıdır. Gönderen tarafından hangi ortam seçilirse seçilsin, göndermek istedikleri belirli bilgiler için doğru olmalıdır.

Yetenek: İletişim izleyicinin yeterliliğini dikkate almalıdır. İletişim, alıcılar için en az çabayı gerektirdiğinde en etkilidir. Bu, okuma kabiliyeti ve alıcı bilgisi gibi faktörleri içerir.

Ekonomi: Haberleşme sistemi mümkün olduğunca ekonomik olmalıdır. Ancak sistemin verimliliği ekonomiye ulaşmak için feda edilmemelidir. Gizlilik: İletişim sistemi gizliliği sağlamalı ve hiçbir bilgi sızıntısı olmamalıdır. Mesajlar gizli nitelikte olduğunda daha önemli hale gelir.

Gelecek durakta “profesyonel iletişim sürecinde yazılı iletişimin ilkelerine ” yakından bakabilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

Share

You may also like...