Sürdürülebilir Şirket Yönetimi-III
This post has already been read 1672 times!
Şirketlerin Fonksiyonları???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
Sürdürülebilir şirket yönetimi kapsamında başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında rekabet ortamında şirket yönetiminde sürdürülebilirliğin önemi, sürdürülebilir şirket yönetim parametreleri, iş yönetiminde süreklilik olgusu, sürdürülebilir iş yönetiminin gereksinimlerine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “şirketlerin fonksiyonları” odaklı beyin fırtınası yapılmasına ne dersiniz?
İşletmenin sosyal bir sistemde vazgeçilmez bir faaliyet olduğu anlayışıyla, şimdi işletmenin işlevlerinin ne olduğunun netleştirilmesinde fayda var.
Şirketlerin işlevleri; işyerlerinin yürüttüğü faaliyetlerdir. İşlevlerin oluşum ve meydana gelme gerekçesi toplumun ihtiyaçlarının farklı sektörler eliyle karşılanmasıdır. Toplumların ihtiyaçlarını karşılayan sektörler : İmalat sektörü, Hizmet sektörü, Tarım sektörü ve Ticaret işlemleri sektörleridir.
İmalat Sektörü: İmalat sektöründe, işletme firmaları toplumsal ihtiyaçları tespit eder ve firmalarda yer alan departmanlar bu ihtiyaçlar çerçevesinde imalat yapmak ve hizmet vermek zorundadır.
Hizmet Sektörü: Telekomünikasyon, finans, pazarlama, sağlık, eğitim, ulaşım, turizm, kişisel bakım…vb. Gibi çok çeşitli hizmetlerin sunulduğu şirketlerin yer aldığı sektörlerdir.
Tarım Sektörü: Tarım sektöründe bile, çok sayıda küçük ve büyük tarımsal endüstri vardır. Tarımsal girdi ve çıktıların dağılımı da ticari faaliyetler olarak gerçekleşmektedir. Tarım sektöründe şeker fabrikalarını, gıda işleme birimlerini, hazır gıda endüstrilerini, pamuk fabrikalarını da görebiliyoruz.
Ticaret Sektörü: bu sektörde ilk akla gelen ve odaklanılan konu malların değişimidir.Diğer bir değiş ile mal satın almak ve daha iyi bir marj için onları satma faaliyetlerin gerçekleştiği sektördür ticaret sektörü.
Hangi sektörde faaliyet gösterilirse gösterilsin tüm işletmeler toplumsal talebe göre mal ve hizmet edinme, üretme işlevlerini yerine getiren ve gerektiğinde makul bir fiyatla kullanılabilir kılan ekonomik bir varlıklar olarak yaşamlarını sürdürmek zorundadırlar.
Toplumsal talepler denilince uygun fiyatlı ürün ve hizmetlerin kaliteli olarak ulaşılabilirliğinin sağlanması ile birlikte özellikle şirketlerin sürdürülebilirliğini etkileyen farklı kritik parametreler bulunmaktadır. Şirketlerinin sürdürülebilirliğini etkileyen ve hatta zaman zaman bazı kısıtlamalar getiren faktörler:
Etik, Kültür, Profesyonellik, Müşteri memnuniyeti, İşle ilgili insan kaynaklarını yönetmek…. Vb sayılabilir
Gelecek durakta “Şirket Sürdürülebilirliğini Etkileyen Faktörlere” yakından bakabilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®