Şirket Birleşmeleri ve Evlilikleri-I

This post has already been read 1440 times!

Ekonominin Uluslararasılaşması ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Yakın dönemde uluslararası şirket evlilikleri ve birleşmeleri konusunda katıldığımız uygulamalı atölye çalışmalarından ekonomik dalgalanmaların, küreselleşmenin etkisiyle şirket evliliklerinin, birleşmelerinin çeşitli ölçeklerde giderek artacağını anladık.

Bu gerçekten hareket ile bu konuda bir paylaşım yolculuğu başlattık.

Şirket evlilikleri, birleşmeleri ve-ya şirket satın almalarını tetikleyen faktörlerden birisi olan ekonominin uluslararasılaşması ile bu yolculuğa giriş yapılmasına ne dersiniz?

ekonomilerin uluslararasılaşması mı???

Ekonomilerin, uluslararasılaşmasını veya küreselleşmesini etkileyen tüm faktörler arasında ikinci dünya savaşı olduğuna inanılıyor. Etkin bir şekilde şirket birleşmeleri, evlilikleri sürecini yönetebilmek adına ekonomilerin uluslararasılaşması konusunda net bir anlayışa sahip olmak büyük önem taşımaktadır.

Ekonominin uluslararası boyutta gerçekleşmesi aslında ürün, hizmet ve finansal piyasaların, teknolojinin uluslararasılaştırılması anlamına gelmektedir. Ekonominin uluslararasılaşma sürecinde ürünlerden önce hizmetlerin bu süreçte hızlı yol aldığı görülmektedir. Hizmetlerde uluslararasılaştırılmanın hızlı olma gerekçesi; ulaştırma, turizm, telekomünikasyon, bankacılık, sigorta ve diğer profesyonel hizmetlerin daha dinamik olması ve hızlı transfer edilebilir olması.

Özellikle Finansal Piyasaların Uluslararasılaştırılmasının son otuz yılda hızlı ivmesinin yükselmesinde önemli bir faktör, birçok ülkenin ulusal sınırlarındaki sermaye akışındaki kısıtlamaların kaldırılmasıdır.

ekonominin uluslararasılaşmasını hızlandıran faktörler …..

Uluslararası Teknoloji Transferi: sınır ötesi lisans anlaşmaları, sınır ötesi ortak girişimler, tamamen yabancı sermayeli işletmelere doğrudan yabancı yatırım ve çok uluslu işletmelerin ortak araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) faaliyetleriyle artmıştır.

Ekonomilerin Uluslararasılaştırılması, Ulusal İşletmelerin Uluslararasılaştırılmasını tetiklemiştir . 20. yüzyılda başlayan ve 21. yüzyılda hızlanan ulusal işletmelerin uluslararasılaştırılmasının önemli bir yönü, Entegre uluslararası işletmelerin oluşturulması ve bu işletmelerin gelişiminde ilk adım etkili bir yönetim organizasyonun oluşturulmasıdır.

Sanayi işletmelerinin gelişmesi ve idari organizasyonun oluşturulması için : Önce üretim sürecini denetlemek için bir ekip oluşturmak,

ardından ulusal, uluslararası bir satış ağı kurmak ve en sonunda ikisini birleştirmek, koordine etmek için orta ve üst düzey yöneticilerden oluşan bir şirket ofisi kurmak. Yurt dışındaki üretime yapılan yatırım, yurt dışı pazarlama ağının inşasını etkin bir şekilde takip etmesi dikkate alınması gereken kritik faktörlerden birisidir.

Uluslararası pazarlara sistematik, stratejik ve şirket evlilikleri ile giren küresel işletmelerin otomobil, tüketici elektroniği, yarı iletkenler ve benzer sanayi gibi sektörlerde faaliyet gösterdikleri görülmektedir. Bu çok uluslu işletmelerin yükselişine ek olarak, son yıllarda Ar-Ge, pazarlama, lojistik, operasyonlar ve hizmetler için ticari kuruluşlarda uluslararası pazarlarda etkin yer almaya başladılar, pazarlara girişi sürdürülebilir kılmak adına uluslararası koalisyon ve ittifak oluşum hedefi artmaya başlamıştır. Koalisyonlar,ittifaklar ve ortak girişimler ile birlikte lisans sözleşmeleri, tedarik sözleşmeleri, pazarlama sözleşmeleri ve Ar-Ge faaliyetlerinin bir araya getirilmesi ve etkin olarak yönetilmesi şirketlerin ajandalarında yer almaya başlamıştır.

Gelecek durakta şirket evlilikleri ve birleşmelerinin kilometre taşları ile yolculuğumuza devam edebilmek   dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...