Kurumsal Değerler ve Kültür-II

This post has already been read 1526 times!

Kurumsal Kültürlerde Liderlerin Rolü??

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Kurumsal değerler ve kültür yazı dizimizin bir önceki durağında kültürün ve değerin şirketlerin rekabet avantajındaki önemine, şirketlerde oluşturulacak kültür ve değerlerin çerçevesine dair özet bir girişte bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Kurumsal Kültürlerde Liderlerin Rolü” ile paylaşım yolculuğumuzun sürdürülmesine ne dersiniz?

Hani bizde bir söz vardır. Balık baştan kokar. Ve bu söz bizi bir gerçeğin daha farkına vardırır. Nasıl bir farkındalık? Şirketlere, organizasyonlara yön veren liderlerin davranışlarına bakarsanız, o şirketlerin, organizasyonların ve hatta toplulukların değerlerinin gerçekte ne olduğunu ifade edebilirsiniz, değil mi?

Bu arada bazı liderlerin yapabildikleri bir uygulama hatası da bulunmaktadır. Birçok lider, yapmaları gereken tek şeyin bir dizi değerin ilan edilmesi ve ilan edilen kültürün sihirli bir şekilde şirkette istenen değişimi sağlayabileceğine inanması.

Eğer konu köklü ve kalıcı kültür değişimi ise, “doğal” değerlerin değiştirilmesi oldukça fazla çaba gerektirir ve tek başına hareket eden herhangi bir lider veya yönetici grubu tarafından gerçekleştirilemez.

Liderlerin rolü kaçınılmazdır ve fakat liderler tüm konularda olduğu gibi yeni kültür ve değer oluşumunda birlikte etkin yolculuk yapacakları takımlara ihtiyaçları bulunmaktadır. Liderler, takımları ile birlikte oluşturacakları yeni kültür ve değerler için ilk dikkat etmelei gereken olgu :

  • Şirketleri için gerçekten çalışabilecek bir kültür,
  • Liderliğinize, ürünlerinize ve özellikle müşterilerinizin, çalışanlarınızın isteklerine uyacak bir kültür ve değerler yapısının oluşturulması.

Bunun için , şirketlerin temel değerlerini belirlemeleri ve kültürlerini değiştirmeleri kapsamında bir yol haritası oluşturulmalıdır. Şirketleri var eden müşteriler olduğundan dolayı oluşturulacak kültür müşteri merkezli olması kaçınılmazdır. Aslında ve aslında insan odaklı, insanlara değer veren organizasyon kültürü daha rekabetçi olunmasını sağlar.

Müşteri – İnsan odaklı şirket mi????

Müşteri – insan odaklı şirket kültürü ve değerleri için her aşamadaki çalışanları bu kültürün oluşmasına katılımının sağlanması için maksimum enerji harcanmalıdır. Katılımcılık için; açık fikirli olmak, değerlerin paylaşılması, değer odaklı olmak….

Kurumsal Kültürel dönüşüme, kültürel değişime, kültür değişikliğine ne zaman ihtiyacımız olabilir? kültürel dönüşüm ve değişimin kilometre taşları neler olabilir? 

Gelecek durakta kültür değişiminin kilometre taşları ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...