Aile Şirketlerinde Sosyal Sermaye Yönetimi

This post has already been read 1406 times!

Genel Anlamda Sermaye ve Sermayeyi Oluşturan Değerler ?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları,

Bireylerin, toplumların, şirketlerin ve hatta ülkelerin ekonomik sermayeleri kadar önemli olan bir diğer değerli sermayeleri sosyal sermayeye sahip oluşlarıdır. Aslında ekonomik sermayeyi de etkileyen sosyal sermayenin kendisidir. Aile şirketlerinin özeline baktığımızda da aile şirketlerini de geliştiren, büyüten ve rakiplerinden ayıran kritik faktörlerinden birisinin aileye özgü oluşan ve zaman zaman da net olarak görülen sosyal sermaye faktörüdür.

Sosyal sermaye konusu tüm zamanlarda iş dünyasının ve de ötesinde toplumların ajandasındaki önemini korumuştur, 21 yüz yılda bu konu daha da önemli olmaya başladığınızı net olarak görebiliyoruz.

Konu sosyal sermaye olunca gündeme soyut, elle tutulamayan ve ölçülmesi kolay olmayan parametreler devreye girmektedir. Ölçülmesi zor olsa da etkileri büyük olan sosyal sermayenin sağlıklı şekillendirilmesi ve yönetilmesi aile şirketlerinin olmazsa olmazlarından birisi olduğundan dolayı zaman zaman aile şirketlernde bu konuda beyin fırtınası çalışmaları ile bilikte sosyal sermaye veri tabanı oluşturma çalışmalarını yürütmeye çalışırız. Bu yazı dizimizde de sosyal sermayenin etkin yönetiminin kilometre taşlarının uygulamada gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ve sağlanan deneyimler ile zenginleştirerek sunmaya çalışacağız. Ve isterseniz bu yolculuğun ilk durağında sosyal sermayeden önce şirketlerin ekonomik- finansal sermayesini oluşturan değer oluşturma parametresi ile sonraki duraklara doğru yol almaya çalışalım.

Şirketlerde, işletmelerde finansal- ekonomik finansların temelini oluşturan değer oluşturma manzumesi oldukça dinamik bir süreçtir. Değerlerin alt yapısını iş yapış şekli, hitap edilen pazarlar ve sahip olunan varlıklar – kaynaklar … vb oluşturmaktadır.  İş yapış şekli ile mevcut ve potansiyel pazarlara sahip olduğu varlıkları, kaynakları, deneyimleri sunarak şirketler gelir elde etmeye başlarlar. Oluşan gelir, know- how  şirketlerin değerlemesini etkiler.

Şirketlerin değerlemsini etkileyen tabii ki yalnızca finansal – ekonomik sermaye ve değerler değildir. Şirketlerin değerlerini yükselten ve dolayısıyla tercih edilmelerini sağlayan parametre toplam değer faktörüdür.

Gelecek durakta toplam değer faktörü ve ötesine yakından bakabilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...