Sunum ile Gelen Başarı-III

This post has already been read 1376 times!

Sunum İçeriğinin Geliştirilmesi ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

İster özel, ister iş dünyasında başarılı ve etkili olmanın parametrelerinden birisi olan sunum ile gelen başarı yazı dizimizin önceki duraklarında başarı ve sunum ilişkisine, sunum sürecinde korku ile gelen fizyolojik duruma dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Sunum İçeriğinin Geliştirilmesi” parametresine dair beyin fırtınası yapılmasına ne dersiniz?

Sunum öncesi ve sırasında korkularınızı da başarı ile yönetilmesine de yardımcı olan ve de tüm sunum sürecinde etkili olmanızı sağlayan kritik parametrelerden birisi iyi hazırlanmış etkin sunum olgusudur, bunun içinde sunum yapısının ve içeriğinin olabildiğince iyi oluşturulmasına dikkat edilmelidir.

Sunum yapısının ve içeriğinin geliştirilmesinin kilometre taşları :

  • Sunum yapacağınız konu ile ilgili daha önce çalışan ve de sunum yapan profesyonellerin artıları ve eksilerinin neler olduğunun analiz edilmesi.
  • Üzerinde çalıştığınız konunun zaman içerisinde değişiminin detaylı anlaşılması. Bu konuda ne kadar güncel bilgilere sahip olduğunuzdan emin olmanız
  • Gelecekte bu konu nasıl bir fotoğrafa sahip olacağının hayal edilmesi ve bu konuda tasarım yapılması.
  • Sunum yapacağınız konu insan bilimleri, konuları ile ilgili ise erkekler ve kadınların bu konuya farklı bakışa açıları hakkında bilgi sahibi olunması.
  • Nesiller arasında tutum farklılığının olup olmadığının bilinmesi.
  • Bu konudaki kişisel deneyimin seviyesinin farkında olunması.
  • Bu konuyla ilgili tehlikeler neler olduğu hakkında detaylı bilgi sahibi olunması.

Yukarıdaki vurgular dikkate alınarak, düşüncelerinizde mümkün olduğunca kapsayıcı olmanız gerekir.

Konu ne olursa olsun konu kapsamında tüm tarafları düşünürseniz, sunum yapacağınız konu ile ilgili sorular için zamanı geldiğinde daha hazırlıklı olursunuz.

Sorulara hazırlıklı olmak adına kendinize sormanız gereken sorular :

Sunumu kimler dinleyecek ? : Yöneticileriniz mi? Takım arkadaşlarınız mı? Endüstrideki meslektaşlarınız mı? Konferanstaki karma dinleyiciler mi?

Dinleyiciler, izleyicilerin yaklaşımları nasıl olabilir? veya sunum sırasında eğilimlerini nasıl görüyorsunuz? : Negatif olma eğiliminde midir? pozitif olma eğiliminde midir? Çok fazla soru mu soruyorlar? Hiyerarşide sizin seviyenizde mi, daha mı yüksek, yoksa daha mı düşük?

Sunumu gerçekleştirme amacınız nedir? : Sadece bilgi paylaşıyor musunuz? Onları bir ürün almaya ikna etmeye mi çalışıyorsun? Onları bir strateji ile harekete mi geçiriyorsunuz?

Yukarıdaki sorular ve benzer sorulara olabildiğince detaylı ve kapsamlı cevap verdiğinizde ve etkili sunum yapmanın kilometre taşlarında belirtilen vurgulara dikkat ettiğinizde sunum yapısı ve içeriği etkili ve de iz bırakıcı olma potansiyeli yükselir.

 Gelecek durakta Unutulmaz olmanın anahtarlarına yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...