Yöneticiniz ile Çatışmayı Yönetmek-III
This post has already been read 1491 times!
Yöneticinizle Çatışmayı Nasıl Yönetebilirsiniz ???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Yöneticileriniz ile yaşadığınız çatışmayı etkin olarak yönetebilmeye dair başlattığımız paylaşım yolculuğunun önceki duraklarında çatışmanın oluşum gerekçeleri, çatışmanın tanımı, çatışmaya bireylerin yükledikleri farklı anlamları, çatışmayı yönetebilmenin önemine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta yöneticinizle çatışmayı nasıl yönetebilirsiniz ? sorusuna birlikte cevap verebilmeye ne dersiniz?
Yöneticiniz ile yaşadığınız çatışmayı yönetebilmek adına sizin konumunuz ve bağlı olduğunuz yöneticinizin konumunun getirdiklerini olabildiğince detaylı analiz etmek ve anlamakta fayda var. Pozisyonların farklılıklarını anlamak adına;
Öncellikle bulunduğunuz pozisyon gereği yöneticiniz ile farklı gözetim kulelerinde oturabilirsiniz. Şirketinizin yapısına göre, her biriniz farklı performans ölçütlerine ve farklı paydaşlara karşı sorumlu olabilirsiniz.
Siz ve yöneticiniz aynı şeylere önem vermeyebilir veya bunlara aynı hızda, hassasiyette cevap vermeyebilirsiniz. Çünkü organizasyonda aynı pozisyona sahip değilsiniz. Yöneticinizin yeteneğine güvenme konusunda endişeleriniz olabilir. Birkaç farklı durum sizi bu bakış açısına götürebilir. Belki yöneticiniz de yetenekleriniz, iş yapma şekillerine yönelik size güvenmeyebilir.
Etik değerler, moral inanışlar vb konularda yöneticiniz ile neredeyse 180 derece taban tabana zıd durumda olabilirsiniz. Çatışmaların kök nedenleri her zaman farklılıkların oluşturmadığına dikkat çekerek yinede çatışmanın kök nedenlerini analiz edebilmek adına yukarıda sıraladığımız faktörlerin farklılıklar ve güven duyma ağırlıklı olduğu görülmektedir. Çatışmanın kök nedenleri anlaşıldıktan ve kabul edildikten sonra çatışmayı çözme yaklaşım aşamasına geliyoruz. Çatışmayı yönetmek adına uygulayabileceğiniz stiller : aşağıdaki stillerden hangisine katılıyorsunuz?
Politik manevra : Yönetici ile güç diğer bir değişle gövde gösterisine girmemek. Çatışmayı çözme sürecine yöneticiyi katma çabasını göstermek. Yöneticinin verdiği ödevleri tamamlamak, yükselmek için arayışınızı göstermemek.
Beklentileri netleştirmek; yöneticinizin sizden beklentilerini yazılı olarak netleştirmek.
Rehberlik talebinde bulunmak; gerçek anlamda ve sürdürülebilir çatışma yönetimi için yöneticiden yardım, rehberlik talep etmek olabildiğince yararlı bir olgudur.
Yöneticileri ile çatışma yaşayan profesyoneller çatışmanın yönetim sürecinde stiller kadar ve hatta stillerden daha önemli olan parametrenin ikna edici iletişimin gerçekleştirilmesi olduğunu vurgulamaktadırlar.
Gelecek durakta “İkna Edici İletişim” parametresine yakından bakabilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®