Profesyonel İş dünyasında İletişim-I

This post has already been read 1509 times!

İş Dünyasında Sözsüz İletişimin Önemi

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

İletişim bir organizasyonun, şirketin işleyişi için esastır. Her gün yöneticilerden çalışanlara, çalışanlardan yöneticilere ve çalışandan çalışana kadar çok fazla bilgi akıyor. Bu iç iletişim dışında, organizasyon içinde ve dışında önemli miktarda bilgi de taşınır.

Şirketlerde, organizasyon kapsamında gerçekleştirilen iç ve dış iletişim, sözel ve sözsüz bir şekilde gerçekleşir: jestler, ifadeler, toplantılar, dinleme, konuşma ve yazma yoluyla gerçekleştirilir. İletişimde etkisi ve gücü daha fazla olan sözsüz iletişim olduğu konusunda hemen hemen hepimiz hem fikiriz. Bu yorumdan hareket ile iş dünyasında, şirketlerde ve organizasyonlarda sözsüz iletişimin neden önemli olduğu ile paylaşımımızı sürdürelim.

Sözsüz İletişim; iletişimin en temel şekli sözel olmayan iletişimdir: tüm işaretler, jestler, ses nitelikleri, mekansal ilişkiler ve sözsüz iletişim kurmamıza izin veren zamana yönelik tutumlar. Bu sözel olmayan ipuçları, üstünlüğü, bağımlılığı, hoşnutsuzluğu, saygıyı, sevgiyi ve diğer duygu ve tutumların bir çoğunu ifade etmek için kullanılır.

Sözsüz iletişim, sözlü iletişimden temel yollardan farklıdır. Gerekçesi de daha az yapılandırılmıştır. Genelde sözlerimizi planlıyoruz, bu yüzden bir şey söylediğimizde bilinçli bir amacımız var. Ancak sözsüz olarak iletişim kurduğumuzda, bazen bilinçsiz olarak yaparız. Bizim rızamız olarak veya rızamız olmadan yüzlerimiz duygularımızı ifade eder. Sözel olmayan ipuçları, duyguları iletmek için özellikle önemlidir.

Sözsüz iletişimin gücünün bir nedeni de güvenilirliğidir. Çoğu insan bizi kelimelerle, bedenleriyle yapabileceklerinden daha kolay aldatabilir. Kelimelerin kontrolü nispeten kolaydır; fakat beden dili, yüz ifadeleri ve ses özellikleri değildir.

Sözel olmayan bu ipuçlarına dikkat ederek aldatmacayı tespit edebilir veya konuşmacının dürüstlüğünü doğrulayabiliriz. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, sözel olmayan ipuçlarına sözel mesajlardan daha fazla inancımız var.

Bir kişi bir şey söylerse ama sözel olmayan bir çelişkili mesaj iletirse, neredeyse hiç sözel olmayan sinyale inanırız. Öyleyse, büyük ölçüde, bir bireyin bir iletişimci olarak güvenilirliği sözel olmayan mesajlara dayandığını kabul edebiliriz. Sözsüz iletişimin önemli olma gerekçelerinden birisi : Hem gönderenin hem de alıcının bakış açısından etkili olabilmesi, sözsüz bir mesajı düşünmeden iletebilirsiniz ve izleyicileriniz anlamını bilinçsizce kaydedebilir.

Aynı zamanda, bilinçli bir amacınız olduğunda, bunu, kelimelerle yapabileceğinizden daha fazla bir jestle daha ekonomik bir şekilde başarabilirsiniz – elin bir dalgası, sırtın üzerinde bir pat, bir göz kırpma vb. Her ne kadar sözel olmayan iletişim bağımsız olabilirse de, genellikle mesajın bir bölümünü taşıyan konuşma ile harmanlanır. Birlikte, iki ifade şekli birbirini güçlendiren, netleştiren güçlü bir kombinasyondur.

Gelecek durakta sözsüz iletişimi güçlendiren sözel iletişime yakından bakmaya ne dersiniz?

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

 

 

 

 

 

Share

You may also like...