Finlandiya ve Bilgi Ekonomisi-I

This post has already been read 1655 times!

Bilgi Ekonomisi ile Gelen Kavramlar

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Finlandiya’nın gelişimi tüm insanların olduğu kadar benimde merakımı farklı şekilde derinleştirdi ve bu konuda çalışan bir kaç uzman ile gerçekleştirilen görüşmeler ve okumalar, analizler bu konuda bir paylaşım dizisi oluşturmaya doğru yolculuğa çıkarttı.

Finlandiya eğitim sisteminin kökleri ve hedefi bilgi ekonomisi felsefesine dayandığından dolayı isterseniz bilgi ekonomisi ile ajandalarda yerini bulan kavramlara bir göz atalım, aslında bunlar sadece kavramlar değil uygulama ve dikkate alınan araçlardır aynı zamanda

Bilgi Ekonomisi ile Gelenler :

Bilgi ekonomisi : Tarımsal, kaynak temelli veya geleneksel endüstriyel ekonomilerden farklı olarak, bilgi ekonomisi; temel olarak bilgi ve bilginin yaratılması, dağıtılması ve kullanılmasını kapsamaktadır. Bu bakımdan, modern ekonomilerin evrimindeki en son gelişme aşamasını yansıtır; bu, genellikle bilgi teknolojilerinin kullanımı, küreselleşme, aktif ağ oluşturma ve çeşitli inovasyon biçimlerinin kullanımı ile karakterize edilir.

Yenilik politikası, inovasyon : ortaya çıkan gereksinimleri, belirli olmayan veya mevcut pazar ihtiyaçlarını karşılayan yeni çözümlerin uygulanmasıdır. Bu, daha etkili ürünler, süreçler, hizmetler, teknolojiler, çözümler veya pazarlar, hükümetler ve toplum için mevcut olan fikirler aracılığıyla gerçekleştirilir. Dolayısıyla inovasyon politikası, bireylere, şirketlere ve diğer herhangi bir kuruluşun daha iyi performans göstermesine yardımcı olmayı amaçlayan ve dolayısıyla büyüme, iş ve sürdürülebilirlik gibi daha geniş sosyal hedeflere katkıda bulunan politika eylemlerinden oluşur.

Yenilik politikası araçları :  Tipik yenilik politikası araçları arasında eğitim, bilim ve araştırmanın desteklenmesi, elverişli çerçeve koşullarının oluşturulması, finansmana erişimin kolaylaştırılması, kıyaslama politikasının yapılması ve standartlar, düzenlemeler ve kamu alımları yoluyla yenilikler için işbirliğinin ve talebin teşvik edilmesi yer almaktadır.

Yenilikçi sistemler ve ekosistemler:  Yenilikçi sistemler, toplumlardaki ve ekonomilerdeki yeniliğin dinamiklerini ve işbirliğine dayalı doğasını anlama kavramları. İnovasyon sistemi teorisine göre inovasyon, şirketler, üniversiteler, araştırma enstitüleri ve devlet dahil sistemdeki aktörler arasındaki karmaşık ilişkilerin sonucudur. Yenilikçi sistemler genellikle ulusal, bölgesel, yerel , sektörel ve teknolojik düzeylerde gerçekleştirilir

Gelecek durakta Finlandiya’ya yakından bakabilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

 

 

Share

You may also like...