Etkili Yönetim Sırları -I

This post has already been read 1521 times!

Mükemmel Yöneticiler ve Sorular  ????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Yönetim konusunda beyin fırtınası yapıldığında ilk vurgulanan ve önemli olan konu ne olabilir? Yönetim – yöneticilik süreci tasarlanırken ilk dikkate alınan faktör;  organizasyonların, şirketlerin doğru kaynaklarının bir araya getirilerek istenilen hedeflerin gerçekleştirilmesine doğru yönlendirilmesidir. Bu faktör analiz edildiğinde yönetimin- yöneticiliğin doğasında etkin iş sonuçlarının sağlanmasının yer aldığını kolaylıkla görebiliriz.

Etkin, etkili hatta mükemmel yönetim ve yöneticiliğin sırrı doğru soruları sormak ve cevaplamaktır.  Başarılı yöneticiler önemli soruların ve cevaplarının öneminin farkındadır.

Yönetimsel etkililiğin kilit soruları şunlardır:

  • Organizasyonların, şirketlerin iyi yöneticilere neden gereksinimleri bulunmaktadır?
  • İyi yöneticiler, her zaman etkileyici, etkin çıktılar için sonuçlara odaklanırlar. Neyi başarmak için işe alındınız?
  • Yapabileceğiniz benzersiz katkı nedir? Siz ve yalnızca, kuruluşunuza, eğer iyi yapılırsa, önemli bir fark yaratmak adına katkılarınız neler olabilir? Siz ne yapmaya çalışıyorsunuz ve nasıl yapmaya çalışıyorsunuz?

Yönetici olarak yukarıdaki soruları kapsayacak şekilde çalışmanızı analiz edin ve neden bir şey yaptığınızı ve başka bir şey yapamadığınızı tekrar ve tekrar sorun. Üst düzey performans gösteren yöneticiler her zaman, özellikle iyi yapılırsa gerçek bir fark yaratacak şeylere odaklanır.

Yöneticiler; doğru soruları sorması kadar, hangi performans göstergelerinden sorumlu olduğunu net olarak bildiğinde ve bu göstergeleri gerçekleştirdiğinde kariyerinin başarı merdivenlerini kolaylıkla çıkar. Pekiyi yöneticilerin sorumlu olduğu performans göstergeleri ve iş sonuçları hangileridir?

Yöneticiler için yedi önemli performans göstergesi ve sonuç alanı bulunmaktadır :

Müşterileriniz ve ihtiyaçları : Müşteri, “size bağlı olan ve kariyerinizdeki başarınız için güvendiğiniz biri” olarak tanımlanabilir. Her yöneticinin başarılı olmak için hizmet verecek üç “müşterisi” bulunmaktadır. İlk müşteri, bağlı olduğu üst yönetim, hissedar ..vb Bağlı olduğunuz yöneticinizi memnun ettiğiniz sürece işiniz güvende olacak ve geleceğiniz güvence altına alınacaktır. Tatmin etmeniz gereken ikinci müşteri, harici müşteridir. Ürettiğiniz ürünü kullanan müşteri budur. Pazardaki bir dış müşteri olabilir veya kuruluş içindeki başka bir bölüm olabilir. Bu müşterinin, mükemmel bir iş çıkardığına inandığınız için memnun olması gerekir. Üçüncü müşteri sizin personelinizdir.

Kâr ve Zarar:  İşletmelerde ikinci önemli sonuç alanı ekonomidir, tüm organizasyonel başarı ekonomi tarafından belirlenir. Yöneticiler sürekli olarak gelirleri artırmak veya maliyetleri azaltmak için çabalar. Bir yönetici olarak, sürekli olarak, girdilerin ve çıktıların değerini düşünürsünüz.

Kalite : İşinizin kalitesi iş dünyasında geleceğinizi büyük ölçüde belirler. Bir yönetici olarak, sorumluluk alanınız, ürünleriniz ve hizmetleriniz kapsamında yaptığınız işler için belirlediğiniz kalite standartları özellikle önemlidir.

Verimlilik : En başarılı şirketler kaynaklarını verimli ve iyi kullanırlar. Birim girdi başına rakiplerinden daha yüksek düzeyde çıktı elde ederler. Sürekli olarak işleri daha iyi, daha hızlı veya daha az maliyet ile yapmak için yollar arıyorlar. Verimliliği artırmaya odaklanmak, net hedefler, planlar, temel faaliyetlerin kontrol listeleri ve daha az zamanda daha fazla ve daha önemli işlerin yapılmasına hiç bitmeyen bir odaklanmayı gerektirir.

Yenilikçilik ve Yaratıcılık : İş dünyasında ürünlerinizi, hizmetlerinizi ve müşterilerinizi rekabetçi bir pazarda tatmin etmek için iş yapmanın yolu yenilikçilik ve yaratıcılık sürecinden geçmektedir.  İnovasyon, insanları yeni fikirler üretmeye teşvik eden bir kültür yaratmanızı gerektirir. Bu yeni fikirler arasında işlerin daha iyi yapılması, işe yeni yaklaşımlar, yeni ürünler, yeni hizmetler ve işinizi yürütmek için yeni yöntemler ve işlemler sayılabilir.

Çalışanların Geliştirilmesi, bireysel gelişim : Birlikte çalıştığınız insanları eğitmek ve geliştirmek için ne kadar zaman ve para yatırımı yapıyorsunuz? Küresel arenada lider olan şirketlerin sürdürülebilirliği sağlamak adına insanları eğitmek için brüt gelirlerinin yüzde 3 veya daha fazlasını yatırıyor.

Kurumsal Gelişim : İş dünyasının yedinci kilit performans göstergesi, olumlu ve uyumlu bir örgütsel iklim yaratan şeyleri düşünmeyi ve yapmayı gerektiren örgütsel gelişmedir. Bunlar, işinizi orada çalışmaktan ve kendilerini en iyi şekilde üretmelerine olanak sağlamak için meşgul olmaları için mutlu hissettiren yönleridir.

Müşterilerinizin ihtiyaçları, ekonomi, kalite, verimlilik, yenilikçilik, bireysel gelişim ve kurumsal gelişim bu yedi temel sonuç alanında da neleri geliştirebilirsiniz? Sorusunu sürekli olarak kendinize sormalısınız.

Gelecek durakta performans standartlarının oluşturulmasına yakından bakabilmek  dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ

 

Share

You may also like...