Hesap Verebilirlik ve Sorumluluk Sahibi Olmak-I
This post has already been read 1766 times!
Sorumlu Olmak, Sorumluluk Hissi ?
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
Yeteneklerini geliştirmeye kendini adamış kuruluşlar sürekli olarak yöneticilerini daha yüksek sorumluluk seviyelerini kabul etmeye itmeye çalışıyorlar. Resmi sorumluluk genellikle belirli bir pozisyona sahip olmaktan gelir, ancak gittikçe daha fazla yönetimsel zorluk, liderlerin süreç veya çıktılar için tam yetki sahibi olmadan inisiyatif almalarını, bir başka deyişle hesap verebilir olmalarını gerektirir.
Örgütler sorumluluk ve hesap verebilirlik kültürü geliştirmek için çok fazla enerji harcamaya başladılar, çalışanlarının bu yönde güçlenmelerini teşvik ediyorlar. Aslında bu çabaya ve sonuçlarına bakıldığında; insanların gelişimlerine sihirli değnek gibi etkili olduğu net olarak görülmektedir. Çünkü sağlam kararlar alındığını, bu kararların arkasında durma isteği ivmesi sürekli artış ile birlikte bu artışı sağlayan bireylerin yaşamdan tatmin olma grafiği de yükselmektedir.
Sorumluluk – hesap verme seviyesi yüksek olan toplulukların, hatta toplumların refah seviyesinin yükselmesi ile birlikte bireyler ve toplumlar kendilerini daha özgür his etmektedirler. Bu ifadeyi eğitimlerde veya toplantılarda paylaştığımızda, nasıl ya diye sorular gelmektedir. Bu sorunun cevabını yolculuğumuzun devam edecek duraklarında birlikte bulabileceğimizi düşünüyoruz. Tamda bu nokta da sorumluluk ve hesap verilebilirlik kavramının tanımına ve her bir kavramın pozisyon bazında karşılığına bakalım.
Sorumluluk; söz verilmesi, taahüd edilen teslimatların zamanında gerçekleştirilmesi şeklinde özetlemek mümkündür. Hesap verilebilirlik, bir göreve sahip olma hissinin kabul edilmesi, içselleştirilmesi ile birlikte başarı veya başarısızlıkla sonuçlanan sonuçlarla yüzleşmeye istekli olduğuna işaret eder. Aslında bu iki kavram iç içe geçmiş ve bir birinin yerine dahi kullanıldığından dolayı ayrıştırılması, netleştirilmesi oldukça zordur.
Pozisyon bazında bu iki kavrama bakıldığında; şirketlerin başkanları, başkan yardımcıları, hissedarlar, patronları, kuruluşun veya pozisyon nedeniyle bir görev için sorumluluk içerisinde olabilirler. Genel anlamda yöneticilik, liderlik rollerinde hesap verebilirlik, eylemler, ürünler, kararlar için sorumluluğun kabul edilmesi ve üstlenilmesidir. Bu pencereden bakıldığında başkanların, patronların, hissedarların hesap vermeleri gerekmediği anlaşılmasın. Bu seviyede sorumluluk seviyesi daha yüksektir.
Sorumluluk ve hesap verilebilirlik ile gelen özgürlük ve etkin şirket yönetimi konulu bir yolculuğumuzda gerçekleştirdiğimiz beyin fırtınasında; Hesap verebilirliğin kendi içerisinde zorluk, katılım ve yetkilendirme … vb olguları barındırdığı ortaya çıkmıştı. Bu konuda siz ne dersiniz?
Gelecek durakta hesap verilebilirlik ve sorumluluk detaylarına yakından bakabilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®