Liderler için Stres Yönetimi-I

This post has already been read 1667 times!

Liderler ve Stresleri  ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Mevlana’nın “yükseklerde rüzgarlar çok sert eser ve yukarılara çıktıkça giydiğiniz gömleğiniz sizi yakar”. Sözü organizasyonlarda liderlik merdivenlerinden yukarı çıkanlar ve liderlik rolünü gerçekleştirenlerin stres düzeylerini daha fazla olacağını akıla getirmektedir. Bunu birlikte çalıştığımız liderlerin çalışma stillerinden, taşıdıkları sorumluklarından anlıyoruz. Bu yolculuğumuzda liderlerin hangi gerekçelerden dolayı streslerinin oluştuğu ve oluşan streslerini nasıl yönetebileceğine dair neyin fırtınası yapmaya çalışacağız.

Liderlerin streslerinin gerekçeleri :

  • Liderlerin vitrinde ve göz önünde olmaları,
  • Liderlerin sınırlı bilgiye dayanarak kritik kararlar almak zorundadır, müşteriler, kamuoyu, hissedarlar ve diğer paydaşlar da çoğu zaman bu kararlardan sorum olması,
  • Liderlerin belirsizlik diyarında yaşaması,
  • Uzun veya sık toplantılar,
  • Uzun zaman dilimlerinde çalışmak ve seyahat etmek,
  • Liderlerden beklenen yüksek başarılı iş sonuçları, sıra dışı performans göstergeleri,

Liderler, kuruluşlarının karşılaştığı karmaşık zorlukları ele almak için başkalarıyla işbirliği içinde çalışmalıdır. Başkalarıyla çalışmak; yönetim takımı, meslektaşlarla ve doğrudan raporlarla iç ilişkileri yönetmeyi içerir. Müşteriler, tedarikçiler ve hissedarlarla dış ilişkiler de çok önemlidir. İlişkilerin kurulması ve sürdürülmesi sürecinde çatışma, liderlik stresinin kaynağı haline gelir.

Stres olgusunun dikkate alınması neden önemlidir? Stresin göstergeleri nelerdir? Stres zamanlarında vücudumuz iki tepki üretir. Birincisi, kan dolaşımınıza büyük miktarda adrenalin mili saniyede hızlı bir şekilde salınması gerçekleşir. Saniyeden daha kısa bir anda salınan büyük miktardaki adrenalinin sonucunda oluşan tepki iyi bilinen bir savaş ya da uçuş tepkisidir. Araba sürerken ya da buzlu bir yolda arabayı kaydırırken neredeyse başka bir araba ile çarpıştıysanız, adrenal salınımının ve uyanıklığınızın anında arttığını hatırlayabilirsiniz.

Vücudumuzun ikinci tepkisi, kan hareketinin artması, kan hareketini arttırmanın bir yolu olarak kan şekeri seviyesini yükseltir. Kan dolaşımınıza salınan şeker ve serbest yağ asitleri bir tür fiziksel aktivite ile harcanmazsa, kalp krizi veya arter hastalığı riskinizi artıracaktır.

Liderlerin taşıdığı sorumluluklarından dolayı stres dereceleri ve şiddetinin yüksek olmasının gerekçelerinden sonra stresin analitik olarak değerlendirilmesi ile stres faktörü sağlıklı bir şekilde yönetilebilir.

Gelecek durakta stres değerlendirme olgusuna yakından bakabilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...