Proje Yönetimi-I
This post has already been read 1840 times!
Proje Yönetiminin Tarihsel Arka Planı??
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
Proje yönetimi kavramı ile 1990’lı yıllarda işletme ve endüstri mühendisliği dallarında gerçekleştirdiğim yüksek lisanslar ile tanıştım ve sonrasında Arçelik, Vestel de çeşitli projelerde farklı roller ve pozisyonlarda çalışma fırsatı yakaladım.
Proje yönetiminde, projelerden aldığım keyfi ve iş tatminini herhalde başka diğer konularda almadım diyebilirim. 19 yıllık eğitim ve danışmanlık yolculuğunda her konuyu proje felsefesi ile ele almak ile birlikte farklı ölçeklerde projeleri yönetmeye devam ediyoruz.
Yakın zaman da yerel yönetimlerde yeniden yapılandırma projesi kapsamında gündeme gelen proje yönetim süreci ile birlikte bu konuda bir paylaşım yolculuğu gerçekleştirmeye niyetlendik.
Proje ve yönetimi kavramı iş dünyasının ajandasında ne zaman yer almaya başladı? Ve zaman içerisinde nasıl evrildi? Sorularına cevap vererek ve projenin tanımı, projenin karakteristik özelliklerini tanımlayarak bu duraktaki paylaşımı sürdürelim.
Proje yönetimi kavramının ikinci dünya savaşı sürecinde, 1950’lerde ve 1960’larda ABD’nin çeşitli nükleer havacılık ve diğer savunma programları nedeniyle büyük önem kazandığını görüyoruz.
En yalın şekli ile proje, belirli bir genel amaç ile ilişkili olan bir faaliyetler topluluğudur. Projeler tekrarlı olmamakla birlikte, tamamlanması önemli bir zaman alır ve ayrı bir girişim olarak kabul edilecek kadar büyük ve karmaşıktır.
Proje yönetiminde tanımlanması ve etkin yönetilmesi gereken kaynaklar : İnsan Gücü, Makine, Malzemeler, Yöntemler, Bilgi. Proje yönetimi, projenin tamamlanmasını sağlamak için belirtilen kaynakların dinamik taahhüdüyle ilgilidir.
Projenin karakteristik özellikleri :
- Bir projeyi yönetmek, karmaşık ve zorlu bir görev olabilir, çünkü projelerin tüm yönleri doğada benzersiz olabilir ve her gün yeni sorunlar doğurabilir.
- Bir proje yöneticisi, proje hedeflerine ulaşmak için birçok farklı etki ve etkinliği koordine etmek zorunda kalabilir.
- Çeşitli disiplinlerden ve kuruluşun birlikte çalışmamış çeşitli yerlerinden gelen kişiler çeşitli zaman dilimlerinde projelere atanabilir.
- Organizasyona yabancı olan taşeronlar, projenin büyük bölümlerini yürütmek üzere projelere katılabilirler.
- Bir proje, birkaç taşerondan biri veya sponsor kuruluş tarafından istihdam edilen kişiler tarafından gerçekleştirilen, birbiriyle ilişkili binlerce faaliyet içerebilir.
- Bir değişim aracıdır ve bu nedenle benzersizdir.
Proje yöneticileri; esas olarak kaynakları belirleme, tedarik etme, tahsis etme ve kullanma ile ilgilidir. Sorunları önceden tahmin edip ele almak ve onlarla insanları projeyi başarılı bir şekilde tamamlamak için en son teknolojiler ve yönetim becerileri konusunda farkındalığa ihtiyaçları var.
Bu arada karar verme olgusunun temelde proje yönetiminin bir parçası olduğundan dolayı, Program Değerlendirme ve Gözden Geçirme Tekniği (PERT), Kritik Yol Yöntemi (CPM), Kantitatif Analiz Yöntemi, Karar Destek Sistemleri gibi birçok proje yönetimi aracından faydalınılır.
Gelecek durakta günümüzde proje yönetimine duyulan ihtiyaç olgusu ile ilgili beyin fırtınası yapabilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®