Uluslararası Ticaret-IX

This post has already been read 1674 times!

Uluslararası Ticarette Formal ve Formal Olmayan Kısıtlamalar ?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Uluslararası ticaret ve özellikle ihracat pazarları yazı dizimizin önceki duraklarında  uluslararası ticaretin önemine, gerekçesine, uluslararası ticaret perspektifinde ticaret anlayışına, pazarlama – satış ilişkisine, ticarette kritik rolü olan pazarlama planına, uluslararası ticarette pazar yerinin ve İhracat Pazarların Elemanlarına, uluslararası pazarlamanın boyutlarına, uluslararası ticaretin detayına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Uluslararası Ticarette Formal ve Formal Olmayan Kısıtlamalara” yakından bakmaya ne dersiniz?

Uluslararası pazarlara girişte her bir ülkede karşılaşılan formal ve formal olmayan kısıtlamalar :

Halkla İlişkiler :  Uluslararası şirketlerin halkla ilişkiler adına yaptıkları en büyük hatalardan birisi orijin ülkede kullandıkları markaları birebir tercüme etmeleri. Bu tercümeler bazen ciddi problemlere yol açabilir. Çalıştığımız bir firma da orijin ülkede bir kuruyemiş için kullanılan marka ihracat yapılan ülkenin diline düz bir çeviri yapılarak girmesi o ülkenin kültürel kodu ile çatıştığından ciddi sorunlar ortaya çıktı. Bu süreci onarmak ciddi kayıpları beraberinde getirdi. Giriş yapılan ülkenin değerlerine göre halkla ilişkileri sürecinin yönetilmesine dikkat edilmelidir.

Milliyetçi rakipler:  Ev sahibi hükumet yetkilileri, politik aktivistler, pazarlama çabalarınızın ülkeleri için kötü olduğunu, ilkenin ticaretinin sürdürülebilirliğinin gücünü tehdit ettiği yönündeki çığlıkları duymak mümkündür.

Din : Din olgusu iş dünyasında bu dönemde dahi büyük bir etkene sahiptir. Din  duygusal bir etkiye sahip olduğu için, saf akıl yürütme ve olgusal sunum, ürününüzü yeniden harekete geçirmek için dikkatli olmanız gerekebilir.

Etnik – Etnisite : Ürününüzün etnik olarak tehlikeli olduğuna inanmak, suçlamaların doğru olup olmadığına dair pazarlama çabalarınızı etkileyebilir. Nestlé, Afrika’daki bebek maması satışları nedeniyle ırkçılık çığlıklarıyla karşılaşmasını bu konuya örnek vermek mümkündür. Etnik klişelerin üstesinden gelmek yıllar süren çalışma ve muazzam miktarda para gerektiriyor.

Çevre : Su, hava, toprak kirliliği, nesli tükenmekte olan türler ve insan yapımı küresel ısınma iddiaları, genellikle uluslararası şirketleri boyunduruk altına almaya çalışan çok sesli grupların duygusal kaygılarıdır. Ürününüzün çevre üzerinde potansiyel kötü bir etkisi varsa, bu tür etkiler gün ışığına çıkarıldıktan sonra, kısıtlayıcı yasalar olmasa bile, büyük bir pazar direnci bekleyebilirsiniz.

Eğitim : Eğitim düzeyleri, bir ürünün kabul edilmesinin anahtarı olduğunda eğitim, pazarlama planınızın bir parçası olmalıdır.

Gelecek durakta uluslararası ticarette dilin önemine yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...