Hedef Belirleme – I

This post has already been read 1782 times!

Hedef Belirleme Sürecinde Değişim, Evrim???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Bu yüz yıla damgasını vuran değişim rüzgarları ile tüm metotlar, iş yapış şekillerinin yeniden ve yeniden formatlanması zorunluluğunun hepimiz farkındayız. Kökten değişim olmazsa da yeniden şekillendirme, iyileştirme yapılması gerekmektedir. Yılın üçüncü çeyrek iş sonuçlarını değerlendirme fazına girdiğimiz bu periyotta 2020 yılına yönelik iş hedeflerinin nasıl belirleneceği konusunda beyin fırtınası yapmaya başladık. Yeni dönem iş hedefi belirleme yöntemleri hakkında beyin fırtınası yapılmasının gerekçelerinden birisi de; yakın zamanda dönüş yapılan yurt dışı seyahatinde şirketlerin 2020- 2023 dönemi orta vadeli hedef belirleme süreçlerinde izledikleri yol haritasına tanıklık yapılmasıdır.

Hedef belirleme toplantısına 1980 sonrası doğanlar diğer bir değişle Y jenerasyon ile birlikte az sayıda da olsa 1995 ve sonrası doğan Z jenerasyonun katılması bu süreci farklılaştırdığı görülmüştür.

Özellikle Y ve Z jenerasyon temsilcilerinin öğrenme ve öğrendiğini uygulamaya alma süreci ile birlikte 1946- 1964 yılları arasında doğan Babby Boomers ve 1966 – 1980 arası doğan X kuşağı temsilcilerin öğrenme sürecinin yanı sıra uzun  yıllardır iş dünyasında kazandıkları deneyimlerin sonucu uygulama yolculukları farklı olduğunu da bu çalışmalar sırasında gördük. Babby Boomers’lar daha katı, X kuşağı biraz muhafazakar Y ve Z kuşağına yakın olma çabası, Y ve Z kuşağın esnek yaklaşımı hedef belirleme sürecinde sıra dışı zengnliği toplantı masalarına getirdiğini ve bu zenginliğin artacağına hazır olmakta fayda var. Ne dersiniz?

Bireyler kadar şirketler de bir değişim, dönüşüm ve evrimleşme sürecinden geçiyorlar. Şirketler bu süreçte başarılı olmaları için dikkate almaları bazı noktaları dikkate almalarında fayda var.

Şirketlerin ajandalarında bulunması gereken konular ve parametreler :

  • Entelektüel sermayenin artırılması
  • Rekabet avantajı sağlayan özelliklerin geliştirilmesi
  • Dış çevre ile ilgili bilgilerin güncelleştirilmesi
  • Durumları nesnel olarak analiz etmek
  • Dış dünya ile etkileşimli organizasyon için yetenek havuzlarının oluşturulması ve yeteneklerin güncelleştirilmesi
  • Dinamik ürün  geliştirme süreçlerine sahip olmak.
  • Liderliğin rolünü dikkate almak
  • Mevcut pazarlarda yayılmak ve yeni pazarlara girişi sağlayacak bilgilerin hızla karara dönüştürülmesi.

Hedef belirleme sürecinin, yolculuğunun değişimi ve dönüşümü kaçınılmaz olsa da , geçmişten günümüze ve geleceğe doğru hedef belirleme tekniklerini, dinamiklerine detaylı bakılmasında fayda var.

Gelecek durakta hedef belirleme sürecinin dinamiklerine yakından bakabilmek  dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...