Başarı Merdivenleri -XXVII
This post has already been read 1802 times!
Çatışma Yönetimi?
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları
Başarı merdivenleri paylaşım dizimizin önceki duraklarında başarının önemi, tanımı, başarılı olabilmenin ilk aşaması olan öğrenme sürecini, kendine güven ve pozitif ifade ile gelen başarıyı, iletişim-ilişki ağının kurulması sürecini- yolculuğunu, sessizliğin gücü – fısıldar gibi konuşabilmenin gücü, iş ile özel hayat arasında denge kurabilmek, raporlamanın, bireyin kendisi olması, yalın olmak, kolay – anlaşılabilir olmak, başarı merdivenlerinde özgüvenin, etiğin yeri, dili etkili kullanma gücü, en iyi bildiğin işe odaklanmaya, başarı merdivenlerinde maillerin gücü, insanlarla konuşun makinalarla konuşmayın, başarı merdivenlerinde kültür şokuna ne kadar hazır olduğumuz, dilimiz ile üretkenliğimiz arasındaki ilişki, başarı merdivenlerini çıkarken kendinizi öldürmeyin, çalıştığınız, etkileşimde olduğunuz insanları harekete geçirebilme, başarı merdivenlerinde tutumun ve renklerin etkisine, insanların ne düşündüğünü önemsemek, yavaşla, profesyonel imaj, kişilik ve başarı parametreleri, şükür ve şükran duygusunun gücüne, sağlıklı bir ilişki – İletişim ağı network oluşturulmasına, elektronik posta etiğine, müzakere yeteneğine, yazı stili ve yeteneğine, farklı roller oynamak, iltifat ve takdir ile gelen hediye konusuna dairleri paylaşmaya çalıştık.
Bu durakta “çatışma yönetimine” yakından bakmaya ne dersiniz?
Organizasyonlarda gerekçesi ne olursa olsun çatışmanın yaşanılması kaçınılmazdır. Çatışmadan kaçınmak veya görmemezlikten gelmek yerine çatışma durumlarını sakinleştirmek, çözmek için çatışmanın kök nedenini bireylerden ziyade meseleler olduğunu kabul ederek olumlu bir yaklaşıma sahip olunmalıdır.
Etkin Çatışma Yönetiminin Kilometre Taşları :
Çatışmanın çözülmesini sağlayan sahneyi hazırlayın : tarafların anlaşmazlığın karşılıklı bir sorun olabileceğini, tartışma ve müzakere yoluyla çözmenin en iyisi olduğunu anlamasını sağlayacak platformun oluşturulması
Bilgi toplayın : Temel çıkarları, ihtiyaçları ve endişeleri belirlemeye çalışın. Çatışma yaşadığınız diğer kişinin, düşüncelerine saygı duyduğunuzu ve sorunu çözmek için işbirliğine ihtiyaç duyduğunu bilmesini sağlayın. Başkalarının bakış açılarını ve algılarını duymanızı ve anlamanızı sağlamak için aktif dinleme becerilerini kullanın.
Sorunu kabul edin : Sıklıkla, farklı temel ihtiyaçlar, ilgi alanları ve hedefler insanların problemleri çok farklı algılamasına neden olabilir. Karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm bulmak için harekete geçmeden önce, çözmeye çalıştığınız sorunlara karar vermek önemlidir. Sorunla ilgili ortak bir algıya ulaşamıyorsanız, en azından diğer kişinin sorunun ne olduğunu düşündüğünü anlamanız gerekir.
Beyin fırtınası için olası çözümleri geliştirin : Her ikisinin de çözümler sunarken adil bir şekilde girdiğinizden emin olun. Diğerlerinden daha fazlasını sunduğunuzu düşünüyorsanız, onlardan daha fazla katılımı teşvik
Bir çözüm üzerinde pazarlık yapın ve anlaşın : Bu aşamada, her biriniz birbirinizi daha iyi anlayacaksınız ve karşılıklı olarak tatmin edici bir çözüm açık olabilir. Çözümün ayrıntılarından bazılarını müzakere etmeniz gerekebilir, ancak açıklığın ve saygı duyma ve uzlaşma yeteneğinin ekiplerin iyi çalışmasını sağlayan yapıştırıcı olduğunu unutmayın. Bununla birlikte, gerçek farklılıkları ve daha derin çatışma işaretlerini ortaya çıkardıysanız, sorunları çözmek için üçüncü bir tarafın getirildiği arabuluculuk ile ilerlemeniz gerekebilir.
Gelecek duraklarda başarı basamaklarını rahatlıkla çıkmamızı sağlayacak bir diğer faktöre yakından bakabilmek dileğiyle,
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®