Stratejik Yönetim -IV
This post has already been read 1717 times!
Stratejinin Boyutları , etkin Strateji Oluşturma Kriterleri ???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Stratejik yönetim yazı dizisinin önceki duraklarında stratejik yönetimin önemi, yönetimin planlama, kadrolama, organizasyon, koordinasyon, yönlendirme ve kontrol fonksiyonlarına, strateji kavramı ile gelenlere dair paylaşımda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta stratejinin boyutlarına , etkin strateji oluşturma kriterlerine yakından bakmaya ne dersiniz?
Strateji hedefe giden yolları ifade ettiğine göre stratejinin boyutlarından birisi hedeflerin var olmasıdır.
İkinci boyut stratejileri uygulamaya alacak eylem planlarının oluşturulması
Şirketlerin, organizasyonların kaynaklarının limiti olduğu gerçeğinden hareketle eylemlerin öncelliklendirilmesi
Etkin ve verimli Stratejiler İçin Gerekli Olan Kriterler :
- Organizasyon oluşturulması : Stratejileri birlikte uygulamaya alacak doğru organizasyonun oluşturulması.
- Stratejilerin anlaşılabilir olması : stratejilerin uygulanabilir olduğuna inancın tam olması. Bunun içinde , hedeflerin açık ve kesin olması. Tüm faaliyetlerin yapılma gerekçeleri açıkça anlaşılmış, kararlı ve ulaşılabilir genel hedeflere yönelik olmalıdır. Tüm hedeflerin yazılması veya sayısal olarak kesin olması gerekmez, ancak anlaşılmaları ve kararlı olmaları gerekir.
- Stratejik yaklaşımın sürdürülmesi: Strateji, hareket özgürlüğünü korur ve bağlılığı arttırır. Hızı belirler ve bunlara tepki vermek yerine olayların seyrini belirler.
- Konsantrasyon: Strateji, belirleyici olması muhtemel yerde ve zamanda üstün güce odaklanır. Strateji, işletmeyi iktidarda neyin üstün kılacağını, rakipleriyle ilgili olarak kritik boyutlarda en iyi olanı kesin olarak tanımlamalıdır. Belirgin bir yetkinlik, daha az kaynakla daha fazla başarı sağlar.
- Esneklik: Strateji, esneklik ve manevra için bilerek kaynaklar, tamponlar ve boyutlarda inşa edilmelidir. Ayrılmış yetenekler, planlanan manevra kabiliyeti ve yeniden konumlandırma, rakipleri göreceli bir dezavantajda tutarken bir kişinin minimum kaynağı kullanmasını sağlar. Koordineli ve Taahhütlü Liderlik: Strateji, ana hedeflerinin her biri için sorumlu ve kararlı liderlik sağlamalıdır. Liderleri kendi çıkarlarına ve rakiplerine göre seçmeye özen gösterilmelidir.
- Sürpriz: Strateji beklenmedik bir zamanda maruz kalan veya hazırlıksız rakiplere saldırmak için hız, gizlilik ve zekayı kullanmalıdır. Bu nedenle sürpriz ve doğru zaman önemlidir.
- Güvenlik: Kuruluş gerekli kaynakları emniyete almalı veya geliştirmeli, işletme için hayati öneme sahip tüm faaliyet noktalarını güvenli bir şekilde sürdürmeli, rakiplerin sürpriz etkilerini engellemesini sağlayacak etkili bir istihbarat sistemi olmalıdır.
Gelecek durakta strateji türlerine yakından bakabilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®