Pazarlama Stratejileri-I

This post has already been read 1800 times!

Pazarlama Sürecinde Stratejinin önemi ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Tanınmış fütürist Alfred Toffler’in stratejinin önemine dair ifade ettiği söylem : “Bir stratejiniz yoksa, kalıcı olarak reaktif olacak ve başkasının stratejisinin bir parçası olacaksınız”. İfadeyi detaylı analiz ettiğimizde ve üzerinde derinlemesine düşündüğümüzde; iş dünyasının olmazsa olmazı olan rekabet, karlılık, verimlilik ve sürdürülebilirlik olgularını kapsayan korkunç koşulların masumiyeti ile dolu olduğunu görebiliriz, ne dersiniz?

Aslında burada ifade edilmeye çalışılan stratejisi olmayan bireylerin, takımların, şirketlerin ve organizasyonların neredeyse eleştirildiği anlamını yakalamak mümkündür.

Başkalarının stratejilerinin bir parçası olmak zaman zaman iyi sonuçlar vaat edebilir ve fakat kalıcılığı, sürdürülebilirlik ile ilgili soru işaretlerini barındırır yapısında. Neden mi? Orijinal ve kendilerine ait stratejileri olan başkaları gelişen durumlar doğrultusunda değişim yaptıklarında, başkasının stratejisinin parçası olan şirketler reaktif davranmak zorunda kalır ve sonunda başarısız olma riski oluşur.

Organizasyonların kendilerine özgü ve orijinal stratejileri olan şirketler liderlik liginde yer alabilirler. İsterseniz orijinal stratejiler mi veya rakiplerinizin stratejilerinin parçası olunmasına bir bakalım. Rakibiniz çay imalatını ve çeşitli boyutlarda paketlemesini gerçekleştirmektedir. Rakibiniz kış mevsimi için özel çaylar yaptı, sizde aynı stratejileri geliştirdiniz ve başarılı da oldunuz.

Rakibiniz piyasadan gelen anlık talepler doğrultusunda sindirimi kolaylaştıran ve beslenmeye yardım eden yep yeni çaylar yaptı ve piyasaya hızlıca sürdü, sizde aniden acil ve reaktif olarak strateji geliştirmeye çalıştınız,  ürünlerinizi müşterileriniz ile buluşturdunuz. Yeterince hazırlık yapılmadığından ve müşteri talepleri bire bir alınmadığından dolayı ürünlerin pazara sunulmasında ciddi zararlarınız olabilir.

Zararlarını kök nedenleri ; ihtiyacın net algılanmaması, ihtiyaç algılansa da rakipten bir adım geride kalmak, gerçekçi hedef kitleye ulaşamamak. Aslında ve aslında pazarlama stratejileriniz başarıya ulaşamamıştır. tüm bu paylaşımdan sonra şirketlerin kendilerine özgü proaktif pazarlama stratejilerinin geliştirilmesinin önemini ve değerini anlayabiliyoruz. sadece organizasyonlar için değil bireyler içinde önemli ve kalıcı olan kendin olmak.

Müşteriler kendileri için özelleştirilmiş ürünleri geliştirebilen kimlik ve kültürlerini de barındıran şirketlerin pazarlama stratejilerine yanıt vermeye daha çok istekli olmaktadırlar günümüzde .

Pazarlama stratejilerinin orijinal ve proaktif olmasının gerekçeleri : 

  • Değişen demografik yapılar ve yaşam tarzları
  • Parçalanmış kültürel pazarlar
  • Kısalan ürün yaşam döngüleri

Gelecek durakta pazarlama stratejilerinin geliştirilmesine derinlemesine bakabilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...