Uluslararası Ticaret-IX
This post has already been read 1638 times!
Uluslararası Ticaretin Detayı ?
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,
Uluslararası ticaret ve özellikle ihracat pazarları yazı dizimizin önceki duraklarında uluslararası ticaretin önemine, gerekçesine, uluslararası ticaret perspektifinde ticaret anlayışına, pazarlama – satış ilişkisine, ticarette kritik rolü olan pazarlama planına, uluslararası ticarette pazar yerinin ve ihracat pazarlarının elemanlarına, uluslararası pazarlamanın boyutlarına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta uluslararası ticaretin detayına yakından bakmaya ne dersiniz?
Ulus devletler ve ulusal sınırlar belirlendiği anda uluslararası ticaret kendi yolculuğuna başlamıştır. En müreffeh ülkeler bile komşularıyla mal ve hizmet alışverişinde bulunurlar. Ülkelerin refah seviyesi ne kadar yüksek olursa, küresel piyasalardaki yüksek performans ile o kadar büyük bir bağ kurulur.
Uluslararası ticarette başarılı olmak için dikkat edilmesi gereken faktörler; denetimler, lisanslar, dağıtım, çevre kontrolleri …vb aşağıda özetlenmektedir :
Denetimler : Giriş yapılan ülkelerin insan sağlığının ve refahının korunduğu çok net gösterilmelidir. Bunun göstergesi de denetimleri gösteren süreçler ve belgeleridir.Dentimler özellikle gıda maddeleri, tıbbi ekipman ve çiftlik hayvanları için çok kritiktir.
İthalat Lisanslanması ; Denetimler gibi, ithalat ruhsatlandırması devletin meşru bir işlevidir; bu durumda ürünün ithalatçı devlet tarafından resmi olarak lisanslanması ve ithalatçı tarafından ödenen bir ücret alınması gerekir. Denetimlerin ürün kalitesini kontrol ettiği durumlarda, lisans işlemin her iki tarafına dahil olanları kontrol etmek için kullanılır.
Dağıtım: Daha geniş anlamda, dağıtım orijinal satıcı ile son kullanıcı arasında var olan ağın her yönüdür. Birçok pazarlamacı, yerel hükümetlerin dağıtım ile ilgili kısıtlamalar getirmediği veya yerel distribütörlerin yetersiz kalması nedeniyle tüm planlarının boşa gittiğini keşfetti.
Çevre kontrolleri : Giderek artan bir şekilde hükümetler çevreyi kendi sınırları içinde koruyor ve bu kontrollerin çoğu bu sınırlarda gerçekleşiyor. Ambalajlama; miktar, boyut, geri dönüştürülebilirlik, ürün içeriği etiketlemesi kimyasal oranlar ve kirlilik kontrolleri üzerindeki kısıtlamalar, lisans vermeden önce yabancı ihracatçılara verilebilir.
Her ülkenin çevre standartlarına sahip olmasına rağmen, katılık servetle doğrudan orantılıdır. Çevresel “etki etütleri” ve “yeşil” ürün ambalajlama gereksinimleri bir ürünü piyasada daha etkinleştirir.
Gelecek durakta uluslararası ticaretde formal ve formal olmayan kısıtlamalar konusuna yakından bakabilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®