Ekonomi – I
This post has already been read 1609 times!
Yirmibirinci Yüzyılda Ekonomi ???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Arşivi tararken yüksek lisans sırasında Prof.Dr Taner Berksoy’dan ingilizce aldığımız makro, mikro ekonomi ve para politikaları ders notları, vaka çalışmları ile karşılaştık. Aradan 25 yıl geçmişti.
Yönetim, işletme, üretim vb fonksiyonlarda değişim ve dönüşüm yaşandı ve devam ediyor. Ekonomi yönetimi, ekonomik yaklaşımlarda durum nedir ? diyerek derinlemesine bir araştırma yaptığımızda karşımıza neler neler çıktı. Karşımıza çıkan kavramları da vakıf üniveristelerinde ekonomi dersleri veren bir kaç hoca ile de görüşme fırsatımız oldu. Daha da ötesi bu kapsamda bir kaç akşam ve hafta sonu derslerine girme kararını da verdik. Ekonomi adına karılaştığımız ve karşılacağımız yeni akımlar, yaklaşımları olabildiğince pratik ve anlaşılabilir şekilde sizler ile paylaşmaya çalışacağız.
21.yüz yılda ekonomi modelleri, yaklaşımları yolculuğuna ekonomi ve insan ilişkisi ile bir giriş yaparak başlayalım.
Ekonomiyi tetikleyen tüketici davranış modelleridir ve aslında insanın nesneler ile kurabildiği bağlardır. Nesneler bize bir şeyler ifade ettiği veya nesneler ile farklı anlamlarda bağ kurduğumuzdan dolayı satın alma yaptığımızı ifade eder duayenler.
Ekonomide ekonomik adam terosinde de odaklanılan tüketici tercihleri ve hatta bunun ölçeklendirilmesidir. O zaman ekonominin başlangıç kilometre taşı bireysel tüketicinin davranışıdır.
Ekonomin birinci ve kritik kilometre taşı bizi 21.yüz yılda öne çıkan davranışsal ekonomi modeline doğru yolculuğa çıkartacak. Rasyonel ekonomik insan ile ekonomi etkileşimine dönecek olursak.
Rasyonel Ekonomik İnsanın ekonomi anlayışı, sağlam ve tutarlıdır. Akılcı hareket eden bir tüketicinin sadece bir noktada tutarlı seçimler yapması gerekir. Ve tüketicinin zaman içinde tutarlı seçimler yapmasını gerektirir. Zaman içinde bu tüketici davranışı dinamik olarak modellenir.
Modellenebilen normal tüketici için tüketim davranış şekli, öz kontrolü, memnuniyetini, ölçülü olan her şeyi ve tedbirli tüketim faaliyetlerini planlamayı içerecektir. Normal tüketici tahmin edilebilir – katı, esnek olmayan, rutinleştirilmiş, sıradan, yumuşak veya sıkıcı değil, aynı zamanda kararlı ve tutarlı bir insan davranış modeli sergileyebilir.
Rasyonel ekonomik insanda, egosu yüksek, sadece kendini düşünen, farklı psikolojik, nörolojik özelliklere sahip insanlara kadar insan yelpazesi genişledi ve bu genişleyen insan çeşidine göre yeni, değişken ve esnek ekonomik modeler geliştirildi ve uygulamaya alındı.
Gelecek durakta psikolojik ve davranışsal ekonomi olgusunun derinlerine dalabilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®