Takipçi -III

This post has already been read 1645 times!

Takipçilerin Davranış Modelleri ??

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

İş dünyasında liderin arkasından gelenler ve organizasyonlardaki başarıların %80’nine sahip takipçiler ile ilgili başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında takipçilerin organizasyonlardaki yerlerine, önemlerine ve takipçilerin karakteristik özelliklerine dair paylaşımda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Takipçilerin Davranış Modelleri”ne yakından bakmaya ne dersiniz?

Özellikle yıldız takipçilerin davranış modlelerine bakıldığında aşağıdaki davranışarı sergilediği görülmektedir:

Sorumluluk alma isteği ve cesareti : Bu takipçiler kendileri ve organizasyon için sorumluluk almaktan çekinmezler. Bu takipçiler, potansiyellerini son limitine kadar kullanabilmek ve kurumdaki değerlerini en üst düzeye çıkarmalarına olanak sağlayacak fırsatlar yaratmaya çalışır.

Hizmet sunma isteği : Takipçiler bir diğer değişle izleyiciler, liderlere hizmet etmek için gereken zor işlerden korkmazlar. Bu davranışı gösteren takipçiler, liderin yükünü hafifletmek ve kuruluşa yardım etmek için yeni veya ek sorumluluklar üstlenirler.

Meydan okuma cesareti : bu davranışı sergileyen takipçiler, izleyiciler, liderin davranışları ya da politikaları doğru ya da yanlış duygularıyla çelişiyorsa konuşmaktan çekinmezler. Bu bireyler, sorunları ortaya çıkarmak için göze çarpmaya isteklidirler. Bu takipçiler örgütsel uyuma ve liderle ilişkilerine değer verir ancak bunu körü körüne yapmaz.

Değişim – dönüşüm sürecine katılma cesareti : bu davranış modelini uygulayan takipçiler değişim ihtiyacını savunur ve gerçek değişimin zorluğu ile mücadele ederler.

Ahlaki olarak harekete geçme cesareti : Takipçiler, liderlerden farklı bir tavır alma zamanının ne olduğunu bilirler. Bu duruş doğrudan bir emri reddedebilir, daha yüksek bir otoriteye hitap edebilir veya hatta istifa edebilir. Bu ahlaki faaliyetler çok fazla cesaret gerektirir ve kişisel risk içerir.

Takipçilerin yetkinliklerinin neler olduğu da merak konusudur. Takipçilerin sahip olması gereken yetkinlikler :

Bulundukları kuruluşa derin bir bağlılık göstererek sadakat sergiler, kuruluşun vizyon ve önceliklerini yerine getirir, kişisel ve örgütsel hedefleri dengelemeye çalışır.

Takipçi ve lider rolleri arasında akıcı hareket ederken değişim ajanı olarak hizmet ederek değişim odaklı ortamlarda iyi çalışır.

İşbirliği yaparak, başkalarına karşı sorumlu davranarak ekipler üzerinde iyi çalışır.

Cesurca muhalif olarak bağımsız ve eleştirel düşünme yeteneğini gösterir, inisiyatif alır ve özyönetimi uygular.

Güvenilir kalarak olağanüstü önem taşıyan bütünlüğü ele alır, gerçeği söyler, hataları kabul eder ve en yüksek performans standartlarını korur.

Gelecek durakta örnek ve sıradışı takipçi olabilmenin kuralalrına takipçilerin davranış modellerine yakından bakabilmek dileğiyle;

 

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...