Kadın ve Liderlik-I

This post has already been read 1740 times!

Sosyal Dönüşüm ve Kadın Liderliği?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Uzun yıllardır liderlik ile ilgili farklı ekollerden eğitimlere, atölye çalışmalarına katılmak ile birlikte olabildiğince iyi okumalarda yapmaya çalıştık. Yurt dışında liderlik ile ilgili çalışan bir akademisyen arakdaşıma birden bire ya ikimizde kadınız ve ikimizinde ilgi odağında liderlik, lideri izleyenler vb konular var, fakat bir şeyi gözden kaçırmadık mı? diye sordum. Bu konuda bir kaç kitap okumaya, bir kaç kadın liderin hayatını özellikle analiz etmeye başladık. Bu yolculuğa mayıs ayının ilk haftasında başladık ve bugünde bu konuda paylaşım dizisi yapmaya karar verdik. Lider kadın olunca liderlik ne kadar değişiyor? Tarihe ilk damgasını vuran kadın liderler hangileridir? Kadınlar liderlik sürecine farklı neler katıyorlar? Bu ve benzeri soruları bu yolculuğumuzda birlikte cevaplandırmaya çalışacağız.

Konu kadın olunca sosyal değişim ve dönüşüme bakmak gereklidir.

Tarihsel olarak, liderlik denilince ilk akla gelen “beyaz atlı adam veya prens” ile birlikte sıradışı güçlü, otoriter büyük adamlar gelmektedir.  Dahası da poltik liderliğin liderlil sahnesinde ilk yerini aldığını görüyoruz.

Dönemin kural koyucuları olan krallar, prensler  veya hükümdarları politik fotoğrafla lider olarak anılmaktadır. Buradan hareket ettiğimizde siyasi liderlik olgusundan dolayı liderlik denilince erkekler bu arenada yer almışlar.

Paleolitik ve neolitik dönemlerin hayat veren tanrıçalarından, şu anki İrlanda Cumhurbaşkanı Mary Robinson, Rahibe Teresa gibi çağdaş kadın liderlere kadar her ne kadar tarih, bazı büyük kadınlar üretmiş olsa da, sayıca çok fazla sayılmaz.

1980’lere kadar kadın lider sayısının kritik bir kitleye ulaşması ve görünürlük kazanması yeterli değildir. 1960’larda başlayan 1970’lerde artan kadın hareketleri 1980’lerde kadın liderlierin oluşmasına yol açtığını görebiliyoruz. Politik arenada İngiltere’de Margaret Thatcher, Hindistan Indira Gandhi, Pakistan Benazir Butto, İsrail Golda Meir ve Filipinler’in Corazon Aquino başbakanlık yaptılar. 1990’da Mary Robinson, İrlanda’nın ilk kadın başkanlığına seçildi. Türkiye’de de Tansu Çiller’i o dönemlerde başbakan olarak görüyoruz.

Siyasetteki kadınlara ek olarak, daha az bilinen kadınlar, eğitim, sağlık, sanayi ve aile işletmeleri alanlarında liderlik pozisyonlarına sahip olmaya başladılar.

Gelecek durakta liderlik tanımı ile kadın liderler paylaşım dizisine devam edebilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...