Bilgi toplumu ve Yönetim-I
This post has already been read 1625 times!
Bilgi Devrimi mi?
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları
Bilgi Devrimi’nin gerçekten devrimci etkisi gittikçe daha çok his edilmeye başladı. Bu etkiyi körükleyen yalnız başına, “bilgi”, “yapay zeka”, bilgisayarların ve veri işlemenin karar alma, politika oluşturma veya strateji üzerindeki etkisi değildir. e-ticaret – yani, İnternet’in patlayıcı olarak ortaya çıkması da bu etkiyi yalnız başına körüklemedi.
Bilgi devriminin etkisini artıran veya bilgi devriminin etkisinin derinlemesine his edilen olguları; değişen iş modelleri, ekonomiler, pazarlar ve sanayi yapıları; ürün, hizmetler ve bunların akışı; tüketici segmentasyonu, tüketici değerleri, tüketici davranışı; iş- işgücü piyasaları.
Bilgi devrimi ile gelen etki toplumlar, politikalar üzerinde ve hepsinden öte, dünyayı ve kendimizi içinde gördüğümüz yol üzerinde daha da büyük olabilir.
Aynı zamanda, yeni ve beklenmedik endüstriler şüphesiz ortaya çıkacak ve hızlı olacaktır. Ortaya çıkan teknolojilerden birkaçı: biyoteknoloji, balık yetiştiriciliği… vb
Balık yetiştiriciliği denizlerdeki avcı ve toplayıcılardan “denizci pastoralistlere” doğru evrilebilir mi?
Önümüzdeki dönemde diğer yeni teknolojilerin aniden ortaya çıkması ve yeni büyük endüstrilere yol açması muhtemeldir. Bilgi devrimini tetikleyen ilk olgu ne idi? Uzmanlara göre
Bilgi Devrimi’nin, Gutenberg’in baskı devriminden 1455 civarında tetiklendiğini ifade ederler.
Bilgi devrimine doğru giden yolculuğun ikinci kilometre taşı James Watt’ın geliştirilmiş buhar motorunun sanayide kullanılmasıdır.
Bilgi Devrimi’nin temel unsuru veya hızlandırıcısı olarak mikroçipin fiyatının on sekiz ayda bir yüzde 50 oranında düşmesi iddia edilir. Bilgi devrimine doğru akan yol da yüzlerce kilometre taşını saymak mümkün burada bilgi devriminin bir den bire olmadığı geçmiş bir arka planı olduğunu ve zamanında hareket edenlerin bu konuda öncü olduklarını ve olmaya devam ettiklerine dikkat çekmekte fayda var.
Bilgi ile gelen olguyu neden devrim diye tanımlıyoruz? Radikal şekilde işlem süresi azalmışsa, takrarlı işler otomatikleşmiş ve olabildiğince kolaylaşmış ise devrim diye ifade edilebilir ? nasıl mı? örnek : piyanoyu ayarlamak için kullanılan yazılım ile , geleneksel olarak üç saat süren bir işlemin yirmi dakika sürede gerçekleştirilmesidir.
Maaş bordroları, envanter kontrolü, teslimat faaliyetlerinin yazılımlar aracılığıyla yapılabilmesi ve rutinleşmesi.
Gelecek durakda bilgi devriminin psikolojik etkisi ve çıktılarından birisi olan e-ticaret konularına yakından bakabilmek dileğiyle,
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®