Aile Şirketleri ve Koçluk Yolculuğu – VI

This post has already been read 1695 times!

Kültürlerarası Koçluk Yaklaşımı???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Aile Şirketleri ve Koçluk Yolculuğu yazı dizimizin önceki duraklarında Aile Şirketlerinde Koçluk Yolculuğu yazı dizisinin başlatılma gerekçesi, aile şirketlerinde koçluk yaklaşımının gerekliliklerine, Aile Şirketlerinde Koçluk Sürecine,  Aile Şirketlerinde Koçluk Sürecinin Dinamiklerine, Aile Şirketlerinde Koçluk Sürecinde Yeni Gelişmelere, Aile Şirketlerinde Bütünleştirici Koçluk metodolojisine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Kültürlerarası Koçluk Yaklaşımına” yakından bakmaya ne dersiniz?

Aile şirketlerinin geldikleri aile değerlerinden, kültürlerinden ve moral değerlerinden etkilendiklerini dikkate alarak aile şirketlerinde koçluk sürecinde kültürler arası farklılıklar göz önünde bulundurulmalıdır. Bu gerçekten hareket ile aile şirketlerinde kültürlerarası koçluk yaklaşımı ajandalarımızda yer almalıdır.

Kültürlerarası geçişler hem jenerasyonlar arasında hemde çalışılan ülkeler arasında oluşan kültürel farklılıkları dikkate almayı gerektirmektedir. Ilk okul, orta okul veya lise mezunu bir kurucu, Amerika, Almanya veya İngiltere de üniversite eğitimini ve hatta doktorasını tamamlamış yeni nesil arasında her anlamda farklılık olması kaçınılmaz.

Daha da ötesi çalıştığımız firmalarda karşımıza farklı manzaralar çıkmaktadır. İşletmelerin geleceğini etkileyecek genç nesiller ana kültürden farklı değerlere sahip olması ve kariyer özlemlerini farklı yönlerde sürdürmeyi tercihlerinin olması.

Teknolojinin yaşamın her fazında yer almasından dolayı jenerasyonlar arası farklılıklar daha da artmaktadır

İşte tamda burada uygulanacak koçluk yaklaşımı kültürler arası yaklaşımı daha da önemli kılmaktadır.

Kültürlerarası, jenerasyonlar arası farklılıkları ele alarak koçluk süreci gerçekleştirilecek ise yüz yıla damgasın vuran bireysel olgudan hareket ile, yolculuğa bireyden başlanarak kültürel duyarlılığa kadar yolculuk sürdürülmelidir.

Bireyin kişisel yeterliliği, kendini yönetebilme yeteneği, öz farkındalık ve kendini formatlayabilme becerisi birlikte analiz edilir.

Çalıştığınız bireyin sosyal ortamda davranış modeli, empati yapabilme yeteneği, sosyal becerileri çeşitli teknikler ile ölçülür.

Kültürel farklılıkları netleştirebilmek adına; Bireyin örgütsel değişimi yönetme konusundaki kültürel duyarlılığını ve yetkinliğini anlaşılması. Bu noktada diğer kültürlere yönelik toleransı ve kültürde bir değişim hedefi varsa nereye daoğru ve nasıl evrileceğinin yol haritasına sahipliliğinin belirlenmesi.

Gelecek durakta aile şirketlerinde ilişki odaklı koçluk kavramına yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...