Uluslararası Kontrat Yönetimi-I
This post has already been read 1632 times!
Uluslararası Ticarette Kontratın Rolü ???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Yurt dışı satışların artışı ile birlikte gündeme gelen ürün iadeleri, reklamasyon, satışın sonlandırılması vb konuları iş dünyasının ajandasında fazlasıyla yer almaya başladı. Ajandalarda giderek artan oranlarda yer almaya başlayan bu konuların kontrat yapılmaması, yapılan kontratların yeterince anlaşılamadığı ve daha da önemlisi kontrat konusuna 360 derece bakış açısı ile bakılamadığı anlaşılmaktadır.
İşte tam da bu ihtiyaçtan dolayı yıllar önce işletme yüksek lisans sırasında alınan dersler ve sonrasında da bir kaç şirkette oluşturulan uluslararası kontratlara operasyonel olarak katkıda bulunan birey olarak konunun detaylıca masaya yatırılması gerekliliğinin sorumluluğunu his ettik.
Uluslararası ticarette kontarın oynadığı rol ve etkisi ile yazı dizisini başlatalım
Her gün kaç tane sözleşme yaptığınızdan habersiz olduğunuz bir toplumda yaşamanın bir parçası olabilirsiniz. En geniş anlamda bir sözleşme, bir veya daha fazla taraf arasındaki ilişkiyi tanımlayan bir sözleşmedir.
Düğün töreninde yeni evlenecek bireyler aslında bir evlilik sözleşmesi içine girer.
Ticari bir sözleşme, en basit şekliyle, sadece iki veya daha fazla tarafın iş yapmak amacıyla yaptığı bir sözleşmedir. Herhangi bir sözleşme sözlü veya yazılı olabilir. Yazılı terimler basit bir bildiri, sertifika veya makbuz olarak kaydedilebilir.
Potansiyel olarak olumsuz menfaatleri olan iki veya daha fazla taraf arasında sözleşmeye dayalı bir ilişki kurulduğundan, sözleşme hükümleri genellikle tarafları korumaya ve hükümlerin belirsiz olması durumunda, aralarındaki özel ilişkileri tanımlamaya yarayan kanunlarla tamamlanır ve kısıtlanır.
Bir taraf ülke sınırında yabancı ve tanıdık olmayan bir tarafla ticari bir sözleşmeye girdiğinde, sözleşme daha fazla önem kazanır. Uluslararası bir sözleşmenin oluşturulması, aynı ülkeden ve kültürden taraflar arasında sözleşmenin yapılmasından daha karmaşık bir süreçtir.
Sınır ötesi bir işlemde, taraflar genellikle yüz yüze görüşmezler, farklı toplumsal değerlere ve uygulamalara sahiptirler ve tabi oldukları yasalar farklı hukuk sistemlerine sahip farklı hükümetler tarafından uygulanır. Bu faktörler kolayca yanlış anlaşılmalara yol açabilir ve bu nedenle Akit taraflar karşılıklı anlayışlarını sözleşmeye dayalı ve tercihen yazılı olarak tanımlamalıdır. Bir sözleşmenin uluslararası bir ticari işlemde rolü, bazı hususlar açısından özel bir öneme sahiptir.
Gelecek durakta uluslararası sözleşmenin önemli kılan hususlara, faktörlere yakından bakabilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®