Uluslararası İş Planı -III
This post has already been read 1768 times!
Küresel Öğrenme ve Küresel Yeteneğe Erişmek
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Uluslararası iş planı yazı dizimizin önceki duraklarında uluslararası iş planlarına duyulan gereksinim, genel anlamda katkılarına, iş planını etkileyen şirketlerin küresel yönlerine dair paylaşımda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta”küresel öğrenme ve küresel yeteneğe erişmek” olgusuna yakından bakmaya ne dersiniz?
Eğitim ve çevresel analiz, büyüklüğü veya faaliyet kapsamı ne olursa olsun, her işletme için önemli bir stratejik araçtır. Yatırım yapabilen bir şirket için sınır ötesi işlemler, operasyonların geliştirilmesi ve ürün geliştirme faaliyetleri güçlü bir öğrenme aracı olabilir.
Yabancı bir pazarda ticari faaliyetler kurmak, diğer şirketlerin o pazardaki talebi etkileyen benzersiz teknolojik, sosyal, kültürel ve politik faktörlerle nasıl başa çıktıklarını gözlemlemenin mükemmel bir yoludur. Ek olarak, küresel operasyonlar, yeni ürün geliştirme, üretim ve tedarik zinciri yönetimi gibi kilit fonksiyonel alanlarda uluslararası kabul görmüş uygulamalar geliştiren şirketlere doğrudan erişim sağlayabilir.
Bu bilgiyi derlemek ve işinize entegre etmek onu güçlendirecek ve pazardaki konumunu artıracak ve dolayısıyla küresel öğrenmeyi iş planınızın temel bir parçası haline getirecektir.
Küresel öğrenme sürecini artırmak adına küresel yetenekleri yetenek havuzuna katmak gerekir.
Aktif olarak dış pazarlara katılan bir şirket genellikle bu pazarlardaki değerli insan kaynaklarına erişmeyi hedeflemelidir. Hindistan gibi birçok ülke, Amerika Birleşik Devletleri ve Batı Avrupa gibi yüksek fiyatlı pazarlarda yer alan firmalara muazzam maliyet tasarrufuyla yüksek kaliteli hizmetler sağlayabilen iyi eğitimli bilim adamları ve mühendislerden oluşan geniş bir havuza sahiptir.
Bir yabancı şube veya ortak girişim gibi bir stratejik ilişki kurarak, bir şirket uluslararası işlerle ilgilenen ve deneyimli yerel yöneticileri çekebilir. Bu, küresel düşünen ve somut olarak şirketin yeni pazarlar ve kaynaklar geliştirmesini destekleyen bir yetenek havuzu yaratır.
İşiniz küresel yeteneklerden yararlanabilirse, uluslararası iş planınız bu tür kaynakların işe alımı ve kullanılmasını sağlamalıdır; bu da ürün geliştirme maliyetlerini önemli ölçüde azaltabilir.
Gelecek durakta “Uluslararası İş Ortamına Uyum” olgusuna yakından bakabilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®