Stratejik Yönetim -I
This post has already been read 1696 times!
Yönetimin Rolü
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Stratejik yönetim olgusunun özü itibari ile 360 derece ele alınması, analiz edilmesi ve uygulanması gerektirmektedir. Ve A’dan Z’ye yönetim yaklaşımı ile bu paylaşımın yapılmasında fayda var. Bu gerçekten hareketle bu paylaşım dizisine yönetim ve yönetimin rolünü mercek altına başlamaya ne dersiniz?
Stratejik Yönetimi bir alfabe olarak ele alacak isek bu alfabenin A harfi olan yönetim ile ilk kilometre taşını döşeyebiliriz.
Yönetim, tüm organizasyonlarda örgütlenmeyi gerçekleştirmek ve örgütlenmeye işlevlik kazandırılmasıdır. Hammaddeyi bitmiş ürünlere dönüştürmek ve kuruma değer katmak yönetim sorumludur.
Aslında, yönetimi olmayan işletme yoktur ve işletme dışı yönetim yoktur. Yönetime duyulan ihtiyaç, bir hedefi gerçekleştirmek için ortaklaşa çaba gösterilmesi gerektiği anda ortaya çıkar. Bireyin bir hedefi başarması gerektiğinde bile yönetim gereklidir.
Büyük ölçekli endüstrilerin, uluslararası pazarların, çok uluslu ve uluslararası kuruluşların ortaya çıkması, profesyonel yöneticinin ortaya çıkmasına neden oldu.
Profesyonel yönetim mülkiyete değil, farklı disiplinlerdeki bilgi birikiminden ve deneyimlerden elde edilen niteliklere dayanır.
Günümüzün profesyonel yöneticileri şunları gerçekleştirmektedir: kaynakları ürün ve hizmetlere dönüştürerek çeşitli müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için verimli işleri oluştururlar.
Yönetimin Fonksiyonları: Temel fonksiyonlar olarak planlama, kadrolama- kadro oluşturmak, diğer bir değiş ile organizasyonu oluşturmak, organize etme ve kontrol sayılabilir.
Planlama: eylem planlarını oluşturma, organizasyon hedeflerine ulaşma ile ilgili faaliyetlerden oluşur. Amaçlara ulaşmak için hem uzun vadeli hem de kısa vadeli planların yapılması gereklidir. Kurumsal hedeflere ulaşmak için ne yapılması, ne zaman, nasıl yapılacağı ve kimin tarafından yapılacağına önceden karar vermek.
Yönetimin, planlama işlevinin arka planı olarak kullanılan dış etkenle ilgili bazı varsayımları veya öncülleri benimsemesi şarttır. Bazı şirketler, gelecekteki çevresel koşulları öngörme konusunda artan zorluk nedeniyle, acil durum planlaması uygulamasını benimsemiştir.
Planlama, tüm yöneticilerin faaliyetlerinin bir parçasıdır. Yönetim planlama ile başlar, tüm yaşam yaşam planlama ile başlar , ne dersiniz?
Gelecek durakta yönetimin diğer fonksiyonları kapsamında beyin fırtınası yapabilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®