Yönetim ve Yöneticilik -IX
This post has already been read 1638 times!
Yeni yöneticinin işi ve kaçınılması gereken tuzaklar???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Yönetim, yöneticilik kariyerine yeni başlayacak olanlar, ilk kez yöneticilik sürecini deneyimleyecek bireyler için başlattığımız paylaşım dizimizin önceki duraklarında yönetici olabilmek için testler, ölçme – değerlendirme araçları, yönetim – yöneticilik yolculuğuna çıkan yöneticiler için yöneticiliğin ilk günlerinde yaşananlar, yöneticiliğin ilk iki ayında kişisel dokunuşlar yapılabilmesine, yeni yöneticiler için ruh halini ve duyguları yönetebilmek, güven inşa edilmesi, mükemmeliyetçi yaklaşım ile gelenler ve gidenler, memnuniyeti göstermek, aktif dinleyici olabilmek olgusuna dairleri paylaşmaya çalıştık.
Bu durakta yeni yöneticinin işi ve kaçınılması gereken tuzaklar konusuna yakından bakmaya ne dersiniz?
Özellikle şirket hissedarlarından veya kurucularından sıkça duyduğumuz sorulardan birisi; yöneticinin işi gerçekten nedir? Sorusudur. Bu soruyu cevaplamanın pek çok yolu var, ancak en yararlısı yönetime bir aktör gözü ile yaklaşmak, nasıl mı? Aktörlerin senaryolara göre farklı rolleri vardır değil mi? Yöneticiler de aynı şekilde birçok rolu vardır ve belki de birçok rolu oynayabilen yöneticiler başarılı olabilir diyebilir miyiz?
Gecenin bu saatinde bu satırlar nereden geldi ise akla, yönetici ve aktör benzetmesi?
Yöneticilerin değişken rolerine bakacak olursak antrenör, standartlar belirleyici, performans değerleyici, öğretmen, motive edici, vb roller sayabiliriz. Yönetici bulunduğu duruma ve gerçekleştirmek istediği hedeflere göre uygun rolü seçmelidir.
Genellikle, yeni yöneticilere sadece kendin olman için tavsiyeler verilir. Bu gerçekten yeterli bir tavsiye olmayabilir. Bu tavsiye yeni yöneticileri başarılı ve etkili bir yönetici yapan farklı rolleri kullanmasını engelleyebilir.
Birçok yeni yöneticinin yaptığı bir diğer hata, rollerinin yönlendirici olduğuna inanmaktır; yani, başkalarına ne yapacağını, nasıl yapacağını söyleyip, yapıldığından emin olmaktır. Bu işin bir parçası olabilir veya bazen yapılması gerekebilir.
Ancak, siz ve çalışanlarınızın uzun vadede başarılı olmalarını sağlayan şey, çalışanlarınızın kendi kendini yönlendirmelerini sağlamaktır. Bu onların desteğini ve taahhüdünü almanız, onlarla güç paylaşmanız ve başarılarının mümkün olduğu kadar bir çok engeli ortadan kaldırmanız gerektiği anlamına gelir.
Gelecek durakta “Yöneticinin Başlıca Sorumlulukları” konusuna yakından bakabilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®