Operasyon Yönetimi-III
This post has already been read 1678 times!
Üretim Yönetiminin Dinamikleri
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Operasyon Yönetimi kapsamında başlattığımız yazı dizimizin önceki duraklarında operasyon yönetim süreci denildiğinde üretim olgusunun gelmesi, üretim sürecine neden sistem yaklaşımı ile bakılması gerektiğine, üretim yönetim sürecinde karar mekanizmalarına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık. Bu durakta operasyon – üretim sürecinde rekabet avantajlarının sağlanmasında kritik faktör olan üretim yönetim olgusuna yakından bakmaya ne dersiniz?
Üretim yönetimi, yönetim prensiplerinin, ilkelerinin, metodolojisinin bir fabrikada üretim fonksiyonuna uygulanmasını ifade eder. Diğer bir deyişle, üretim yönetimi, üretim sürecini planlama, organize etme, yönetme ve kontrol etmeyi içerir.
Yönetimin üretim alanına uygulanması en az üç gelişmenin sonucudur :
Birincisi, üretim faktörünün üretim sisteminin geliştirilmesidir. İmalat kavramının ortaya çıkmasına kadar, bildiğimiz kadarıyla yönetim diye bir şey yoktu. İnsanların bir ya da başka bir işi işlettiği doğrudur, ancak çoğu zaman bu insanlar iş sahibi idi ve kendilerini de yönetici olarak görmediler.
İkincisi, esas olarak birincisi, yani, birçok mal sahibiyle birlikte büyük şirketin gelişmesi ve insanları işletmeleri için işe alma zorunluluğundan kaynaklanmaktadır.
Üçüncü sebep, geliştirdikleri tekniklerin bir kısmının performans ve kâr açısından değerini gösterebilen birçok bilimsel yönetim öncülüğünün çalışmalarından kaynaklanmaktadır.
Daha önce de ifade ettiğimiz üzere operasyon yönetimi sıklıkla konuyla ilgili literatürde üretim yönetimi ile birlikte kullanılır. Bu nedenle, operasyon yönetiminin tanımını, doğasını anlamak faydalıdır. İşlemler – operasyonlar, önceden belirlenmiş hedeflere ulaşmak için tasarlanan bir süreç tarafından iş planının bir parçası olarak düzenli olarak yapılan amaçlı eylemler veya faaliyetlerdir.
Operasyon yönetimi; iş planlama, insan kaynakları, ekipman, kaynak yönetimi, envanter yönetimi, kalite standartlarını değerlendirme, süreç tipi kararları … vb içermektedir. Operasyon yönetimi, kaynakların veya girdilerin daha kullanışlı şekilde ürünlere dönüştürüldüğü süreç olarak anlaşılmaktadır.
Üretim ve Operasyon Yönetiminin detayına bakıldığında üretim yönetimi ile operasyon yönetimi arasındaki farkın neredeyse hiç olmadığını görebiliriz. Ancak, üretim yönetimi ile operasyon yönetimi arasında en az iki ayrı ayrım vardır.
İlk olarak, üretim yönetimi terimi, maddi malların üretildiği bir sistem için daha fazla kullanılmaktadır. Oysa operasyon yönetimi, çeşitli girdilerin maddi olmayan hizmetlere dönüştürüldüğü yerlerde daha sık kullanılmaktadır. Bu açıdan bakıldığında operasyon yönetimi bankalar, havayolları, kamu hizmetleri, kontrat ajansı, süper marketler, eğitim kurumları, kütüphaneler, danışmanlık firmaları ve polis departmanları gibi yerlerde ifade edilmektedir.
İkinci ayrım, konunun evrimi ile ilgilidir. Operasyon yönetimi günümüzde kullanılan terimdir. Üretim yönetimi tarihçesi daha eskilere dayanmaktadır.
Gelecek durakta üretim yönetim sürecinin evrimine yakından bakabilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®