Yönetim Düşünce Yapısı-II

This post has already been read 1769 times!

Yönetim – Yönetici ve Düşünce Sistematiği

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Yönetim düşünce yapısı yazı dizimizin bir önceki durağında yönetim düşünce sistematiğinin farklı olup olmadığına ve Platon’un Devlet kitabı baz alınarak yöneticiliğin oluşum gerekliliğine dair özet bir giriş yapmaya çalıştı. Bu durakta yönetim, yönetici ve düşünce sistematiği parametrelerine yakından bakmaya ne dersiniz?

Yönetim, yönetici ve düşünce sistematiği parametrelerine systemin tanımı ile başlayacak olursak. Günlük hayatımızda sık sık ‘sistem’ kelimesiyle karşılaşıyoruz. Bazıları teknik, bazıları sosyal, bazıları felsefi olmak üzere birçok farklı bağlamda kullanır sistem kavramını.
Günlük konuşmalarda, genellikle bir bilgisayar sistemini kastettiğimizde, bir “sistem” e atıfta bulunuruz. Genellikle bir şeyin adaletsizliğinden şikayet ettiğimizde,  sistemi suçlarız. Sistem kavramının olabildiğince neredeyse her alanda kullanıldığını görüyoruz bu arada önemli olan nokta, bir sistemden söz ederken veya sistem kelimesine  başvururken ne demek istediğimizi dikkatlice düşünmek ve hangi sistemden bahsettiğimizi iyi ifade etmeliyiz.

Örneğin, bir taşıma sistemini tartışacak olsaydık, hangi taşıma sistemini düşündüğümüze karar vermemiz gerekir. Navlun mu Toplu taşıma sistemi mi, yoksa demek istediğimiz kişisel bir taşıma sistemi mi (yani motorlu kara taşıtları)? Bisikletleri ve diğer kişisel araç tiplerini vb. İçeriyor muyuz? Bir bilgisayar sisteminden bahsediyor olsak bile, sadece donanım ve yazılımı mı kastediyoruz, yoksa onu kullananları da dahil ediyor muyuz?

Öyleyse bazı kuralları kabul edelim: Her zaman sisteme bir isim verin. Müşterinin başvurduğu sistemin adının sizin için aynı anlama geldiğini kabul edin! Yalnızca sistem konusunda değil aslında tüm konularda net bir çerçeve çzildiğinde işler daha kolay gerçekleştirilir
Sınırlarınızı ilk çizdiğiniz zaman, ne içerdiğini anlamaya başladığınızda, sınırın ilgilenilen sistem hakkındaki daha zengin anlayışınızı yansıtacağını unutmayın. Bir örnek ile detaylandıralım : ‘Üretim Sistemini’ ni ele alalım. Sınırı nereye çekmeliyiz? ne eklemeliyiz?

Üretimin tüm yönlerini veya metal kullananlar gibi belirli alanları düşünüyor muyuz? Tüm üretimi veya sadece belirli bir ülkedeki kurumları dahil etmek istiyor muyuz? Her şeyden önce neyin üretildiğine karar vermeliyiz. Düşünce sistematiğine girişte sistemin kendisi bu kadar geniş ve dikkatli tanımlanma gerekliliği his ettiriyorsa, yolculuğumuz nasıl devam edecek? Merak içerisindeyim

Gelecek durakta üretim sistemine daha yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

You may also like...