Siyasal Pazarlama – IV

This post has already been read 1497 times!

Oy Verme Davranışları ?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Siyasal pazarlama konulu yazı dizimizin önceki duraklarında siyasal pazarlama ile genel anlamda ürün ve hizmet pazarlama arasındaki benzerlik, ortak noktalara, siyasal pazarlama pratiğine ve uygulamasına, “Oy Verme Davranışlarının Sosyal-Psikolojik, Ekonomik ve Pazarlama Modelleriyle Karşılaştırılmasına”  dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık. Bu durakta oy verme davranışlarının detayına yakından bakmaya ne dersiniz?

Oy verme davranış modelinde ekonomik faktörün etkisi veya ekonomik faktör odaklı oy verme davranış modeline baktığımızda ; partilerin girişimcileri ve seçmenleri, tüketicileri taklit ediyormuşçasına, karı maksimize edecek gibi modellenmesinde fayda var. Neden mi?

Seçmenler oylarını daha yüksek bir yaşam standardı karşılığında kullanırlar. Yakın zamanda yurt dışından siyaset diplomasisi konusunda çalışan bir arkadaş ile sohbet ederken oyu verme davranışında ekonomik faktör ön plana çıkan seçmenin daha bireysel ve de rasyonel hareket etmek ile birlikte tercihlerinde daha tutarlı ve de aslında biraz da egoist olabildiklerini dikkate almak gerek şeklinde bir paylaşımda bulundu.

Vede çok da farklı belki de bana farklı ve sürpriz gelen bir ifadeyi da paylaştı : ekonomi faktörü odaklı seçmen olan birey kendi veya hanehalkının servetini veya iyiliğini optimize etmek için oy kullanır. Bu noktada dikkatli analiz edilmesi gereken parametre seçmen ekonomi odaklı mı?

Ekonomik şartları, yaşam standartlarını yükseltme odaklı mı? Psikolojik, sosyo – psikolojik yaklaşım odaklımı dır? vede bu yaklaşımların bulunulan dönem ve dönemin etkilerine göre değişebileceği olgusu. On yıl önce sosyo- psikolojik davranış modeli ile oy veren seçmen değişne konjoktör veya diğer faktörlerden dolayı ekonomik odaklı oy verebilir mi? Öncellikle bu değişimin kaçınılmaz olduğunu kabul etmek gerekir. Ne dersiniz?

Bu kabule göre siyasi partiler stratejilerini yeniden şekillendirmelidir.  Seçmenin oy kullanan insanın davranış modelini etkileyebilecek ekonomik, sosyo- psikolojik faktörlerin pazarlama perspekitifinde nasıl değerlendirildiği gündeme gelmektedir.

Gelecek durakta tüketici ve seçmen pazarlama modellemesine yakından bakabilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...