Değer Zinciri ve Rekabet – VI
This post has already been read 1839 times!
Ürün Geliştirme
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,
Değer zinciri, değer zinciri akışı kavramı ile ilgili paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında neden değer zinciri kavramı, değer zincirinin iş dünyasına girişini ve zaman içerisinde değer zincirinin yeniden şekillendirilerek tedarik zinciri yönetimine doğru evrilmesi ile birlikte tedarik zinciri yönetiminin önemine, değer zinciri modelinde destek süreçlerde yer alan insan kaynakları yönetim sürecinin geçmişten günümüze kat ettiği yolculuğa ve değer zincirini ne kadar etkilediğine, değer zincirinde alt yapı kavramının, bütçeleme ve finansal planlama parametrelerine önemine dikkat çekmeye çalıştık. Bu durakta değer zincirinde ürün geliştirme sürecine yakından bakmaya ne dersiniz?
Ürün geliştirme süreci değer zincirinde en üst sırada yer alan bir olgu, kavram ve süreçtir. Gerekçesi ; ürün geliştirme, bir fikrin müşterilerin değer verdiği bir ürün veya hizmete dönüştüren dönüşüm sürecidir. Bu süreç, pazarlama, mühendislik, üretim, tedarik yönetimi ve tedarikçilerin de dahil olduğu çeşitli bileşenlerin işbirliğini gerektirir.
Şirket kültürü ve altyapısı, modelin süreçte önemli bir rol oynayan iki dayanağıdır. Destekleyici bir kültür, etkili ürün geliştirmek için gerekli olan bölümler arası işbirliğini teşvik eden gerekli koşuldur. Bununla birlikte, kültür yeterli bir koşul değildir. Gerekli işbirliğini kolaylaştırmak için altyapı mevcut olmalıdır.
Ürün geliştirme, altyapı ve kültür bileşenleri arasında bir bağlantı vardır. Örneğin, mühendisler, tedarikçiler tarafından, işlevselliği tehlikeye atmadan, daha düşük maliyetli olabilecek temel girdilerle ilgili tavsiyelere açık olmalıdır. Bu, mühendislik ve tedarik yönetimi arasında yakın işbirliği gerektirir. Ayrıca, ürün geliştiricilerin, üretimde olanların üretilebilirlik kaygıları için tasarıma açık olmaları gerekir. Değer zincirindeki tüm ilgili bileşenler arasındaki bu yaygın işbirliği, rekabetçiliğin üç önemli boyutunu kapsayan maliyet, kalite ve pazara cevap verme süresinş etkin cevap verir. Tasarımları tekrar gözden geçirme ihtiyacı ortadan kalktıkça, fazladan maliyetler de aynı şekilde ortadan kalkar.
Gelecek durakta değer zinciri kapsamında tedarik zinciri yönetim sürecine yakından bakabilmek dileğiyle,
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®