Soruların Gücü-I

This post has already been read 1994 times!

Soru Sormanın Amacı ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Soruların gücü yazı dizisinin bir önceki durağında soruların gücü, soru sormanın amaçlarından birisi olan kontrol altına alabilme amacına dair özet bir giriş yapmaya çalıştık. Bu durakta soru sormanın diğer amaçlarına yakından bakmaya çalışacağız.

Soru sormanın birden fazla amacı olabilir. Soru sormanın amacı; bilgi almak, dinlemek, bağ kurmak, ikna etmek olabilir. Soru sormanın amaçlarından birisi olan bilgi almak ile başlayalım.

Bilgi Amaçlı soru sormak : Bilgi güçtür ve sorulardan elde ettiğiniz şey bilgidir. Özellikle sorularınıza dikkat ediyorsanız, hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak her türlü yararlı bilgiyi keşfedebilirsiniz. Bilgi toplamak bilmecenin yapılışı gibidir. Daha büyük resimleri oluşturmak için bir sürü bilgi edinir ve bunları bir araya getirirsiniz. Sorular; araştırmak, ihtiyacınız olan bilgiyi kazmak için özellikle yararlıdır.

Dinlemek ile soru sormak arasında nasıl bir ilişki olabilir ? Sorular, konuşmadan daha fazla dinlemek istediğinizde iyidir, çünkü diğer kişiden daha fazla dinleyebileceğiniz konular hakkında konuşmasını isteyebilirsiniz. Açık sorular burada özellikle faydalıdır, çünkü kısa bir soru daha uzun bir soruya yol açar. Aktif dinleme de yardımcı olur – başını sallamak ve ‘mmm’ gibi şeyleri söylemek, diğer kişiyi konuşmaya devam etmeye teşvik eder.

Bağ kurmak : Diğer kişi hakkındaki kişisel ayrıntıları ve ilgilendikleri şeyleri açığa vuran sorular, ayrıca onlara daha yakın olma fırsatını da verir, örneğin daha sonra onlara nasıl benzer olduğunuzu göstererek sorulara devam edebilirsiniz. Sadece soru sormak ve cevaplarına dikkat etmek, onlarla ilgilendiğinizi gösterir ve daha sonra sizinle ilgilenecekleri bir alışveriş gelebilir.

İkna etmek : Yukarıdaki faydaların yanı sıra, soru sorma, başka cevaplarla ikna etmek için de kullanılabilir, örneğin cevap vermeyen ama kişinin ne söylediğini düşünmesine neden olan retorik sorular kullanmak. Aynı şekilde, Sokratik sorgulama, diğer kişinin sizin için bilgi edinmekten çok düşünmesini sağlamak için tasarlanmıştır.

Daha az ustaca, yüklü ve öncü sorular, diğer kişiyi belirli şeyler üzerinde anlaşmaya veya düşünmeye itmektedir.

Soruların amacı ve getirdiği kazanımlara bakıldığında soruların gücü konusunda düşünceniz nelerdir?

Gelecek durakta soruların gücü ile gelecek diğer etkilere yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

Share

You may also like...