Değer Zinciri ve Rekabet – V

This post has already been read 1760 times!

Değer Zincirinde Bütçeleme ve Finansal Planlamanın Önemi

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,

Değer zinciri, değer zinciri akışı kavramı ile ilgili başlatılan paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında neden değer zinciri kavramı, değer zincirinin iş dünyasına girişini ve zaman içerisinde değer zincirinin yeniden şekillendirilerek tedarik zinciri yönetimine doğru evrilmesi ile birlikte tedarik zinciri yönetiminin önemine, değer zinciri modelinde destek süreçlerde yer alan insan kaynakları yönetim sürecinin geçmişten günümüze kat ettiği yolculuğa ve değer zincirini ne kadar etkilediğine, değer zincirinde alt yapı kavramının önemine dikkat çekmeye çalıştık. Bu durakta değer zincirinde bütçeleme ve finansal planlama parametrelerine yakından bakmaya ne dersiniz?

Etkin ve verimli bir değer zincirinin yönetiminde yaygın ve vazgeçilmez bir güç olan bilgi yönetimi için bütçelemeyi ve finansal desteği görüyoruz. Bunun anlamı, firmanın muhasebe uzmanlarının, müşterinin ödemek istediği bir fiyatla müşteri ihtiyaçlarını karşılayan ürün ve hizmetlerin geliştirilmesini ve sunulmasını kolaylaştırmaya yardımcı olmak için diğer disiplinlerde bulunanlarla yakın bir şekilde çalışmasıdır. Burada yönetim muhasebesinin rolü vazgeçilmezdir.

Yönetim muhasebesi genellikle bir kuruluşun kontrol sisteminin vazgeçilmez bir parçası olarak görülür. Değer zincirinin performansını kuruluşun hedefleri açısından değerlendirir. Değerlendirme rolüne ek olarak, yönetim muhasebesi, ürün geliştirme ve tasarım süreci ile başlayan değer zincirini doğrudan yönetmede önemli bir role sahiptir.

Eğer bir firmanın pazar odaklı fırsatçı fiyatlandırma kullandığını varsayarsak, yönetim muhasebesi bir firmanın bu fiyatlandırmadan bir hedef kar marjı gerçekleştirmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Bu kar marjı, hedef (izin verilen) maliyetlerin karşılanması durumunda ortaya çıkar. Bu süreçte ve değer zinciri bağlamında, yönetim muhasebesi, bir geliştirme gündemini bildirmek için sadece standart maliyetlerden sapmaları bildirmek için hedef maliyetlerden sapmaları tanımlar.

Günümüz Değer Zinciri modeli, finansmanı tüm değer zincirine nüfuz eden bir rekabet avantajı faktörü olarak görür.

Finansın değer zincirinde bir diğer önemli rolü de, pazara değer sağlamadaki finansal başarımızı ölçmemizi sağlamasıdır.

Gelecek durakta değer zinciri kapsamında ürün geliştirme parametresine yakından bakabilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...