Yönetim ve Yöneticilik -II

This post has already been read 1892 times!

Yönetim Kariyerine Yeni Başlayanlar- İlk kez yönetici olanlar ? 

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Yönetim – yöneticilik kariyerine yeni başlayacaka olanlar, ilk kez yöneticilik sürecini deneyimleyecek bireyler için başlattığımız paylaşım dizimizin ilk durağında yönetici olabilmek için testlerin, ölçme – değerlendirme araçlarına dair özet bir girişte bulunmaya çalıştık. Bu durakta yönetim – yöneticilik yolculuğuna çıkan yöneticiler için yöneticiliğin ilk günlerinde yaşananlara yakından bakmaya ne dersiniz?

Yıllar önce yöneticiliğinin ilk günlerinde bulunan bir yönetici ile bir öğlen yemeği yeme fırsatı yakalamıştık. Yeni yönetici olan arkadaşımızın yeni pozisyonu kapsamında bizlerle paylaştıklarını özetleyecek olursak:

  • Daha önce yöneticilerime kızdığım veya yöneticilerimde sorguladığım olguları, meseleleri yapar buldum kendimi.
  • Birde birlikte çalıştığımız arkadaşlarım arasından yönetici olarak seçilip onları yöneten durumuna gelmem bazı arkadaşlarım arasında kabul görme sürecinde zorlanacağımı algılıyorum.
  • Sanki dışardan bir yönetici gelse idi arkadaşlarım daha kolay mı kabul edeceklerdi dışardan gelen yöneticiyi?
  • Bu sorgulama ile birlikte bazı arkadaşlarım hemen evet dediler bu da beni biraz ürkütmektedir.
  • Bazı arkadaşlarım sanki beni test ediyorlar, işi bilip bilmediğimi veya onları doğru yönlendirip yönlendiremeyeceğimi anlamak için sürekli soru soruyorlar.
  • Bir önceki yönetici ile karşılaştırmaları da arkadaşlarım neredeyse sesli paylaşıyorlar, eski yönetici zamanında şöyle şöyle yapardık, eski yöneticinin bu konudaki yaklaşımı daha farklı idi.
  • Bazıları da sanki pusuya yatmış bekle gör politikası izlemektedir.
  • Ve tüm bunlardan ötesi bana yardım amacı ile beni yönlendirmeye kalkıyorlar.

Yeni yönetici arkadaşımızın paylaştıkları bir paranoya veya kendine güven sorun var olarak algılanabilir. Fakat bir gerçek var ki; yönetici arkadaşımızın paylaştıkları özetle yeni yönetici olmanın bir kaç zorluğu bulunduğu gerçeğini su yüzüne çıkarmaktadır. Bu sorgulamalar ve zorluklar nasıl yönetilebilir? Bu yazı dizimizin bir amacı da bu sorulara bazı reçeteler, uygulamalar ve de gerekli hazırlıklar ile ilgili paylaşımda bulunmak.  Erken bir reçete olacak; bir stili olmalı yeni yönetici arkadaşımızın, işi ve insanları iyi tanımak adına analiz için kendine süre vermesi gerekmektedir.

Gelecek durakta yeni yöneticler için kişisel dokunuşa sahip olabilmek özelliğine yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

You may also like...