Başarı Merdivenleri -XVII

This post has already been read 2134 times!

 Başarı Merdivenlerinde Dilimiz ile üretkenliğimiz Arasındaki İlişki?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Başarı merdivenleri paylaşım dizimizin önceki duraklarında başarının önemi, tanımı, başarılı olabilmenin ilk aşaması olan öğrenme sürecini, kendine güven ve pozitif ifade ile gelen başarıyı ve iletişim-ilişki ağının kurulması sürecini- yolculuğunu, sessizliğin gücü – fısıldar gibi konuşabilmenin gücü, iş ile özel hayat arasında denge kurabilmek, raporlamanın, bireyin kendisi olması, yalın olmak, kolay – anlaşılabilir olmak, başarı merdivenlerinde özgüvenin, etiğin yeri, dili etkili kullanma gücü, en iyi bildiğin işe odaklanmaya, başarı merdivenlerinde maillerin gücü, insanlarla konuşun makinalarla konuşmayın, başarı merdivenlerinde kültür şokuna ne kadar hazır olduğumuza dairleri paylaşmaya çalıştık. Bu durakta başarı merdivenlerinde dilimiz ile üretkenliğimiz arasındaki ilişkiye yakından bakmaya ne dersiniz?

En son ne zaman şu ifadeyi duydunuz ? veya bir başkası için şu ifadeyi kullandınız? Diline dikkat et, ne söylediğini farkında mısın ? bunu sen mi söylüyorsun? Evet tüm bu sorular ne söylediğimize diğer bir değişle dilimize dikkat edilmesine vurgu yapmaktadır. Rahmetli babaannem dili insanı vezir de eder, istenmeyen durumu da yaşatır ve hatta ayağın ile kaysan bir yerler tutunabilirsin veya başkaları seni tutabilir ve fakat dilin ile kayarsan kimse seni tutamaz sende bir yere tutunamazsın. Dili le kaymak ne olabilir diye sorardım ve amma da yaptı veya yine baba annem ünlü söylemlerini ifade ediyor diye düşünürdüm o zamanlar 10’lu yaşlarda olunca böyle düşünmek her halde doğaldı bugünlerde ve tüm yaşamlar da bana vay be dedirten bir söylem ve de söylem olmanın ötesinde farklı derinliği var bu ifadenin hatta yaşanmışlığın.

Kullandığımız dil bizim hayatımızı derinlemesine etkilemesi ile birlikte modumuzu ve iletişimde bulunduğumuz insanları da farklı etkileyebilir, bu etki ile insanlar bizim ile iletişimi sürdürmek veya İletişim koparmak isteyebilir. Örneğin size nasılsınız? Diye sordular, cevabınız kötü değil, eh idare eder, daha iyi olacağız, çok şükür iyiyim…vb olabilir. Tüm cevapların etkisi farklıdır. Konuşmalarınızı , konuşurken kullandığınız ifadeleri dinler misiniz? Lütfen. Sürekli olumsuz ifadeler mi, cevaplar mı veriyorsunuz? Olumlu ifadelerini de çok veya dengeli mi? olumsuz ifadeleriniz çoğunlukta ise hemen bu ifadeleri pozitif anlamda nasıl ifade edebilirim şeklinde alıştırmalar yapılmasında fayda var. negatif söylemler gardınızı, verimliliğiniz düşürür, pozitif ifadeler, pozitif dil üretkenliğinizi artırır.

Gelecek duraklarda başarı basamaklarını rahatlıkla çıkmamız sağlayacak bir diğer faktöre yakından bakabilmek,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

You may also like...