Pozitif Psikoloji – II

This post has already been read 2104 times!

Pozitif psikolojinin tanımı ?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Pozitif psikoloji ile ilgili başlattığımız yazı dizimizin bir önceki durağında psikolojinin II.dünya savaşından sonra bilim haline gelmesi, pozitif psikolojinin ana hatlarına özet şekilde giriş yapmaya çalıştık . Bu durakta pozitif psikolojinin detaylandırılmış tanımı ile gelenlere yakından bakmaya çalışacağız.

Pozitif psikoloji, optimal insan işleyişinin ve yaşamı yaşamaya değer kılan bilimsel bir çalışmadır. Başka bir deyişle, gelişmeye yol açan özelliklerin, koşulların ve işlemlerin  psikolojisidir. Bireyler, topluluklar ve organizasyonlar için neyin doğru gittiğini araştırmak bizim için neyin yanlış gittiğini anlamak kadar önemlidir. Pozitif , olumlu psikoloji aslında on beş yıl kadar önce piyasaya sürüldüğü halde, kendisini psikolojinin diğer dallarından uzak tutsa da, 19. yüzyılın sonlarında William James’in çalışmalarında görülmesi ile birlikte aslında köklerini ve izlerini insancıl psikoloji olarak Aristo ve Platon gibi eski filozofların eserlerinde de görmekteyiz. İnsancıl, hümanist bakış açısı derinlerinde pozitif psikoloji olgusunu barındırmaktadır. Hayata olumlu bakabilmek, hayatı olgunlukla karşılamak mıdır? Ne dersiniz ?

Pozitif psikolojinin önde gelen liderlerinden bazılarına göre; pozitif psikolojinin derinlerinde mutlu olma, mutlu olabilme olgusu bulunmaktadır. Diğer liderler sadece mutlu olmaya odaklanmanın yeterli olmadığını ve detayında pozitif duygular, ilişki, iletişim, bağlantı- bağ kurmak, başarı ve hayatın anlamı vb kavramların yer aldığını savunmaktadırlar ve yol haritalarını da bu minval üzerinde geliştirmektedirler. Aslında pozitif duygulara sahip olabilmek, sağlıklı ilişki ve iletişim kurabilmek, hayatın – yaptıklarımızın bir anlamı olması ve başarı hedefinin olması mutluluğu getirmez mi? Bir yaklaşım mutlu olma hallerine odaklanırken, bir diğer yaklaşım mutluluğa götüren yollara odaklanmaktadır. Nihai hedef mutlu olabilmenin kapısını aralayıp keyifli, huzurlu ve pozitif bir dünyada kendini bulmaktır amaç. Pekiyi bu amaca nasıl ulaşılabilir, amaç varılıp biten bir olgu ise biz buna bir yolculuk diyelim. Pozitif anlamda hayat yolculuğunu gerçekleştirmek için nelere dikkat edebiliriz? Hangi araçları kullanabiliriz. Gelecek durakta pozitif psikoloji ile gelen pozitif duygular, ilişki- iletişim, bağ – bağlantı kurmak, hayatın anlamı ve başarı parametrelerine birlikte bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

 

 

 

Share

You may also like...