İNSANA DAİR : ARKADAŞLIK -II

This post has already been read 1965 times!

ARKADAŞLIĞIN TARİHÇESİ ?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

İş dünyasında tanık olunan başarının kökeninde rast gelinen arkadaşlık olgusu ile ilgili başlattığımız yazı dizisinin bir önceki durağında daha çocuk yaşta arkadaşlığın önemine dair kısa bir giriş yapmaya çalıştık. Bu durakta arkadaşlığın tarihçesine bakmaya çalışacağız.

Arkadaşlığın tarihçesine baktığımızda klasik Yunan döneminde Sokrates’in sohbetlerinin temelinde arkadaşlık olduğu görülmektedir. Neredeyse 2500 yıllık geçmişi olan arkadaşlık olgusu bireysel ve toplumsal gelişimin anahtarı görevini iyi görmektedir.  Tüm bireylerin yaşamında farklı etkileri olan arkadaşlıklar bakıldığında komşular, mahallede oluşan arkadaşlık, sonra okul arkadaşlığı, iş arkadaşlığı, sosyal paylaşımlar gereği oluşan etkinlik arkadaşlıkları, politika arkadaşlığı, erkekler için asker arkadaşlığı, kadın veya erkekler için yatılı okul, ranza arkadaşlığı, aynı evi paylaşma arkadaşlığı. Bu yelpaze daha da genişletilebilir. Arkadaşlık yelpazesine baktığımızda ne kadar etkili bir sosyalleşme ve birey olarak varoluş mekanizmasının kendisi olduğunu görebiliriz arkadaşlığı.

Kimlerle arkadaşlık kurulur, diğer bir değişle kimleri arkadaş listesine alırız. Cevap hazır : ortak paydalarımız olanlar, paylaşacak noktalarımız bireyleri arkadaş listesine katarız. Daha çocuk yaşta bile birlikte oyun oynayabileceğimiz kişiyi arkadaş olarak Kabul ederiz ve belki de oyuncağımızı paylaşırız. Kesinlikle aynı fikirde, aynı şeylerden hoşlanan kopyamız kadar benzerlerimiz ile  arkadaşlık kurarız demek istemiyorum. Farklılıklarımız olsa da ortak bir nokta da buluşabileceğimiz, ortak keyif alacağımız anları çoğaltabileceğimiz, birlikte verimli, etkin projeler üretebileceğimiz bireylerle arkadaş olabiliriz. Taban tabana zıt ve bir araya gelmeleri imkansız gibi görünen bireylerin 20 yıldan fazla arkadaş olduklarını gördüğümüzde şaşırırız, nedir bunları ortak nokta da buluşturan veya 20 yıllık arkadaşlığın arka planında neler olabilir diye merak ederiz değil mi? ne olursa olsun arkadaşlığın içerisinde sevgi ve bireyleri bir birine çeken bir yer çekim yasası bulunmaktadır.

Gelecek durakta mektup arkadaşlığına yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...