HİTABET SANATI-II
This post has already been read 2037 times!
ANLAŞILABİLİR OLABİLMEK Mİ?
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Hitabet sanatı ile gelen anlaşılabilir konuşabilmek kapsamında başlattığımız yazı dizimizin bir önceki durağında hitabet sanatı tadında konuşan bireylerinde dahi zaman zaman anlaşılabilir konuşma konusunda dar boğazlar yaşadıklarını belirterek giriş yaptık. Bu durakta anlaşılabilir konuşabilme menüsünde neler var? sorusunu birlikte cevaplandırmaya çalışacağız.
İletişimin insanlarla konuşabilme yeteneği olmasının yanı sıra, yaşam boyunca geliştirilmesi gereken önemli bir yetenek olduğunun hepimiz farkındayız ve belki de bu konuda özel çabalar, enerjiler harcıyoruz. Hitabet sanatı ile gelen anlaşılabilir konuşmaktan söz ettik, anlaşılabilir konuşabilmek için önce anlamak gerek. Kimi, nasıl anlayacağız? Önce kendimizi, sonra hitap edeceğimiz, konuşacağımız kişileri anlamaya çalışmak.
Anlaşılabilir konuşabilmenin önündeki en büyük engellerden birisi de korkularımız ve bizim oluşturduğumuz bariyerlerdir. Korkularımız konuşacaklarımızdan bizi geriye çeker, diğer bir değişle geriye doğru bir adım atarız ve de belki de en iyi ihtimalle susmayı tercih ederiz. Geçenlerde bir manzaraya denk geldim, yanımda oturan kişiyi konuşturmak adına kendisi ile ilgili sorular sordum, bir ara baktım o kişinin dudakları özellikle kilitli. Dudağı kilitli şekilde duran kişi diyelim Ayşe olsun, Ayşe’nin arkadaşı hayrola neden yine konuşmamayı tercih ettin diye sordu? Ayşe’nin arkadaşı, Ayşe konuşmak istemediğinde veya çekindiğinde dudaklarını resmen kilitler dedi. Sonrasında neyse Ayşe açılmaya konuşmaya hatta farklı olan hobisinden söz etti. Ayşe’ye şöyle bir baktığımda ilk anda bir korkusu vardı da akan zaman içerisinde korku gittikçe azaldı gibi algıladım.
Etkili konuşma ile ilgili yaşanılan korkulardan birisi de konuşmaya nasıl başlayacağını bilememek olabilir, sohbeti, paylaşımı veya herhangi bir eğitim sırasında sorulan soruyu ilk cevaplamak istemeyenlere rast gelmişsinizdir. Arkadaşlardan sonra cevaplasam, biraz düşünmeme müsaade eder misiniz? Hemen şu anda aklıma bir şey gelmedi, söyleyeceğim şey saçma olabilir. Gibi gibi ifadeler konuşmaya ilk başlamanın korkusu olabilir.
Gelecek durakta herkes tarafından anlaşılabilir konuşabilme menüsünde yer alan parametreler ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle,
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®