HİKAYENİN GÜCÜ-VI
This post has already been read 1927 times!
HİKAYE ANLATABİLMEYİ ÖĞRETMEK Mİ?
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Hikayenin gücü yazı dizimizin önceki duraklarında; neden hikaye anlatmaya – dinlemeye ihtiyacımız vardır? Hikaye için özel düşünebilme olgusu ve hikaye gibi düşünme yeteneğinin geliştirilmesi için yapılması gerekenler,hikaye anlatma yolculuğuna kimin ile nasıl başlarsınız? , hikaye anlatabilmeyi nasıl öğrenebiliriz? Parametrelere dair paylaşımlarda bulunduk. Ve bu durakta hikaye anlatmayı öğretmek konusuna odaklanmaya çalışacağız.
Tüm konularda olduğu gibi yeni bir şey öğrendiğimiz de, öğrendiğimiz pekiştirmek ve bir gün o konunun ustası ders vereni olmak adına en yi yollardan birisi öğrendiğimiz konuyu, dersi bir başkasına öğretmek hani derler öğreterek öğrenmek, gerçekten böyle bir olgu vardır. Kendi adıma söyleyecek olursam matematiğimin ve diğer derslerimin iyi olmasında bunları daha lise yıllarında kardeşlerime ders vermenin payı yüksekti.
Hikayeleştirmek, hikaye anlatma seanslarını zaman zaman uyguluyorum, yakın zamanlarda danışmanlığını yaptığımız bir şirkette katılımcılardan kravat, kalem, kolye vb objeler seçerek sunum yapmaları istendi. Bayan arkadaş kravatı seçti, çocuklarına kızgın olduğunu ifade etmek için kravatı başına nasıl taktığını gösterdi. Annenin başında kravatı gören çocuklar eyvah anne delirdi diyerek, sakinleşip oradan uzaklaşıyorlarmış? Bir kravat ile gelen müthiş bir hikaye. Diğer bir ilginçlik te hiç tahmin edemeyeceğimiz erkek arkadaşlardan birisi de kolye yi seçti. Mühendis kökenli olan arkadaşımız öyle bir kolyeyi anlattık ki hayret etmek ifadesi az kalıyor o an yaşadığımız deneyimde. İki arkadaşımızda seçtikleri objeler ile ilgili anlatılarının hakkını verdiler.
Yine yakın zamanlarda evliliği teğet geçti mi derler veya ertelemiş mi derler? Bir erkek arkadaşımıza evlilik sürecini erteleme gerekçesi ile ilgili hikayesini anlatabilir mi? diye sorduk. Kendisi yeterince para kazanabilmek adına hatta o dönemde sevdiği arkadaşına bile sevgisini göstermediğini ve para kazanınca da o arkadaşın evlendiğini iki de çocuğu olduğunu öyle bir anlattık ki, oradaki yaşanılan duygular ve etkileşim görmeye değerdi.
Hikaye anlatmayı öğretme süreci ile ilgili derinlere gelecek duraklarda dalmaya ne dersiniz?
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®