REKABET TÜM ZAMANLARDA-I

This post has already been read 2047 times!

REKABET NEDİR? NEDEN REKABET

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

İş dünyasında olup da rekabet, rakip kavramlarını duymayan yoktur. Bırakın iş dünyasını müzik, sinema, tv, radyo, spor vb tüm alanlarda dahil olmak üzere neredeyse sosyal yaşamın her alanında rakip, rekabet kavramını duyuyoruz, duymanın ötesinde bu kavramlara göre kendimizi konumlandırıyoruz ve-ya şekillendiriyoruz. Pekiyi rekabet nedir? İnsan oğlunun gündemini ne zamandan beri almaya başladı bu rekabet olgusu? Ne zaman dan itibaren daha da merkeze oturdu?

Rekabet kavramına bakıldığında bir yarış ortamı, yarışma durumu var. Yarışabilmek için yeterlilikler ve gereklilikler olmalı değil mi? Yarışmak için sahip olduğumuz yeterlilikler ve gereklilikler kapasitemizi gösterir. Örnek bir yüzme yarışına katılacağız; belirli fiziksel şartlara sahip olmalıyız, belirli stilde- hızda yüzebilecek yetenek ve tecrübeye sahip olmak. Özetle yüzebilmek vede ötesinde bir yarışa girip , orada bulunan yüzücüler arasında yer alabilmek için yüzebilme kapasitesine sahip olmalıyız

İş dünyasında da rekabet den söz edildiğinde şirketin bulunduğu ortamda belirlenen kriterler bazında başarılı olması için sahip olduğu kapasite ile yarışa katılmasıdır. Şöyle bir baktığımızda rekabet eşittir yarışmak mıdır? Galiba öyle çünkü pazar şartlarında bulunduğumuz pazardan pay almak, kar elde etmek, bilinir olmak. Bu yarışta her zaman kazanabilmek, ayakları üzerinde durmak için sürekli gelişim gerçekleştirmek, gerekli sayıda alıştırmalar yapmak, pazar- müşteri- ürün ile ilgili deneyim sahibi olmak gereklidir. Bu galiba tüm yarışlarda gereklidir.

Bu arada rekabet sadece şirketlerin ilgilenmesi, dikkat etmesi gerektiği bir konu değil uluslarında, ülkelerinde gündeminde rekabet konusu olmalıdır. Ülkelerinde temel amacı nedir? Halkının satın alma gücünü yükseltmek, işte bu amacı gerçekleştirmek için diğer ülkelerle bir yarış halinde olunması zorunlu hale gelmektedir. Hatta ulusların rekabet avantajı kitabını doktora da okurken her bir ülkenin rekabet üstünlüğünü oluşturan Michael Porter’in elmas modeli ile tanışınca konuyu daha farklı şekilde idrak etmiştim. Bu yolculuk sırasında Ulusların Rekabet Avantajı ve dolayısıyla Michael Porter’in elmas modelini detaylı paylaşırız.

Rekabete dairleri gelecek durakta detaylandırmak üzere, buluşmak dileğiyle

Gelecek duraklarda bu basamaklarla karşılaşmak – buluşmak dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...