FARKINDALIK ve İNSAN-III
This post has already been read 2291 times!
KİŞİSEL VE SOSYAL FARKINDALIK YOLCULUĞUNDA AİLENİN ROLÜ
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,
Sosyal ve kişisel farkındalık paylaşım serimizin önceki duraklarında kişisel-sosyal farkındalık kavramının ne olduğu, kişisel-sosyal farkındalığımızı artırmak için kendimize hangi soruları sormamız gerektiğine ve farkındalık sürecini etkileyen kişilik oluşumuna değindik. Kişilik oluşumunu ve sonrasında kişisel-sosyal farkındalığı etkileyen ailenin rolünü bu durağa bıraktık.
Hayatımızın ilk okulu, ilk öğrenmenin başladığı yer aile ortamıdır, aile de anne, baba varsa kardeşler, bazı büyük ailelerde büyük anneler, babalar, hala, teyze, amca, dayı ve de varsa kardeşler ile gerçekleştirilen etkileşim onlardan transfer olan davranış modelleri.
Öncellikle aile de moral değerleri, etik kodları, sosyal normları vb öğreniyoruz. Ailenin çocukları yetiştirme tarzı da bireyin gelecekte yer alacağı sosyal gruplardaki davranışını sergiler, aşırı korumacı ailelerde yaşayan bireylerin girdikleri topluluklarda açılması ve topluluklara katılımı uzun sürebiliyor. Kabul edilebilir esneklik sınırları içerisinde yetişen bireylerin topluluklara katılım süreci daha kısa olması ile birlikte bulundukları topluluğu etkilediklerini peşi sıra sürüklediklerini görüyoruz. Daha ilk okulda diyelim takım halinde oynanan oyunlarda oyun kurucu olarak karşımıza çıkarlar. Bu oyun kurucular kendi takımlarını kurarken diğer çocuklardan sürekli o kişinin takımında oynama talebi gelir. Bu oyun kurucu çocuk kabul edilebilir esneklik içerisinde yetişmiştir ve bazı kararlarını kendisinin vermesi için de bu çocuğa ortam oluşturulmuştur.
Aile ortamı biz bireylerin kişiliklerinin oluşmasında kritik rol oynuyor. Oluşan bu kişilik özellikleri ile gelecek yaşam yolculuğumuzu daha esnek, daha girişken, kendimize güven derecemiz yüksek olarak başlıyoruz ve sürdürüyoruz, farklı topluluklara, mekanlara girerken adapte olma süremiz daha az olabilir ve hatta hiç stres yaşamayız. Aksine korumacı, güven endeksi düşük olan ailelerin şekillendirdiği kişilik özelliklerimiz bizde girişken olmamayı, hep tetikte kalmayı tercih ettirebilir.
Kişiliğimiz ailede şekillenmesi ile birlikte bu şekillenmeyi olumlu veya olumsuz yönde dönüştüren diğer sosyal ortamlarda bulunmaktadır. Kişiliğimizin evet temeli ailede şekillense de tek şekillendirici aile değildir.
Kişiliğimizi şekillendiren diğer sosyal ortamlar hangileridir?
Gelecek duraklarda buluşmak dileğiyle,
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®