PAZARLAMA PLANLARI -I

This post has already been read 2558 times!

PAZARLAMA NEDİR?

Merhabaayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.compaylaşımdostları,

Bugünlerde bütçe hazırlık çalışmalarını başlattığımızı, bütçe konulu yazı dizimizde belirtmiştik ve bütçenin temel girdilerinden birisininde satış gelirleri ile ilgili çalışmaları tamamlamaktır demiştik. Satış gelirlerini belirlemek için satış tahminlerine ve pazarlama planlarına ihtiyaç vardır.  Bu yazı dizimizde pazarlama planlarının oluşturulması, uygulanması ve gözden geçirilmesi ile ilgili paylaşımlarda bulunacağız.

Pazarlama planlarından önce, pazarlama kavramına bir göz atmakta fayda vardır. Pazarlamanın ürüne, service, sektöre göre farklı farklı tanımları olsa da, temelde şirketin yeterlilikleri ile müşterilerin beklentilerinin ikisininde ortak faydasına olacak şekilde uyumlaştırılmasıdır. Bu tanıma baktığımızda bir yanda şirketin yeterlilikler,  yapabilirlikleri var,diğer tarafta müşterinin ihtiyaçları, beklentileri bulunmaktadır. Bu iki nokta arasında uyum oluşturma ve de her iki tarafta da bu uyumdan fayda sağlayacak. Bu arada doğal olarak tüketim ve kullanım gerekliliği ve şartlarınında yeterli olması diğer bir değişle ekonomik koşullar ve iklimde pazarlamanın tanımında yer almaktadır.

Pazarlama fonksiyonu, süreci neleri kapsamaktadır?

Pazarlama fonksiyonunun ve  sürecinin kapsamı :

  • Pazarı tanımlamak,
  • Tanımlanan pazarda yer alan müşterilerin miktarsal anlamada ihtiyacını öğrenmek
  • Müşterinin ihtiyacının ne kadarının karşılanacağını belirlemek
  • Müşterilerin ürünleri satın almasını, tüketmesini veya kullanmasını sağlayacak faaliyetleri tasarlamak ve uygulamaya almak
  • Müşteriler ile iletişimde olmayı sağlamak
  • Müşterilere yönelik belirlenen hedeflerin gerçekleşme durumlarını gözden geçirmek

 

Pazarlama tanımında şirket, yeterlilikleri ile müşteri ihtiyaçlarının uyumlaştırılmasından söz ettik. Şirket yeterlilikleri kavramından ve müşteri ihtiyaçlarından ne anlıyoruz?

Şirket Yeterlilikleri

Belirlenen – hedeflenen çalışma alanları, faaliyetleri için şirketin sahip olduğu gerçek bilgiler ve özel yetenekleri şirketin yeterli olma kümesinin elemanları olarak dikkate alınır.

Müşteri ihtiyaçları;

İnsanların çeşitli faktörlere bağlı olarak her zaman temel gereksinimlerden özel beklentilere doğru ihtiyaçları ve istekleri bulunmaktadır. Konu ihtiyaç belirlenmesi olduğu kadar bu ihtiyaçların nasıl karşılandığı olgusudur. İhtiyaç belirleme ve karşılama sürecinde sorulması ve detaylı cevaplandırılması gereken sorulardan birkaçı ;gerçekte ürünü-hizmeti kim alıyor? Satın alma kararını kim veriyor? Ürünü-hizmeti kim kullanıyor? Ürün veya hizmet tercihini etkileyen kritik faktörler nelerdir?

Bu ve buna benzer soruların cevapları oluşturulacak pazarlama planlarına girdi teşkil etmektedir.

Gelecek durakta pazarlama planına giriş yapabilmek dileğiyle;

Sevgiyle, huzurla huzurda kalın

AyselEvran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ;www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...