ETKİN ŞİRKET YÖNETİMİ-II
This post has already been read 2173 times!
İŞE KENDİMİZ İLE BAŞLAMAK
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,
Etkin ve etkili şirket yönetimi yolculuğumuzun bir önceki durağında etkin- etkili şirket yönetiminin üzerine oturduğu üç temel yapı taşını ve bu yapı taşlarının elemanlarına giriş yapmıştık. Bu durakta Kişisel Gelişim yapı taşını detaylandırmaya çalışacağız.
Kişisel gelişim yolculuğuna çıkacak biz bireylerin oluşturacağı gelişim yol haritası ihtiyaçların belirlenmesi ile başlar, ihtiyaçların belirlenmesi için nasıl bir işi veya neleri başarmak istiyoruz? Belirleyerek diğer bir değişle nereye varmak istiyoruz? Netleştirmek, varılacak yer ile bulunduğumuz nokta arasındaki mesafeyi, yapılacakları anlamak için kişisel değerlendirme yapılır.
Kişisel değerlendirme sürecini etkileyen faktörlerden birisi de kişisel vizyonumuz, şimdi vizyonumuz ile neler elde ediyoruz, neleri başarıyoruz? Başarmak istediğimiz yeni hedefler için nasıl bir vizyona sahip olmalıyız? Olgusunun da çerçevesi iyi çizilmelidir. Kişisel vizyon, varılacak noktalar, kişisel değerlendirme, ihtiyaçlar listesi aşamaları tamamlandı.
Bulunulan noktadan varılacak noktaya gidişin fazlarının belirlenmesinin yanısıra bu fazları sabırla ve sağlıklı bir enerji harcanarak gerçekleştirileceğine dair iyi bir inanca sahip olmak bu sürecin en kritik faktörlerinden birisidir. Aksine kolay havlu atılması mümkün olabiliyor bu yolculuk gerçekleştirilirken.
Hedefe doğru yol alırken hedefimize ne kadar yaklaştığımızı ve her bir fazın bize neler kazandırdığını merak ederiz, bu merak için geri beşleme mekanizmaları oluşturmak ve gelişen sinyallere bakılmasında fayda var. Geri beslemeler bizlerin verimli ve kazançlı bir yolda olduğumuzu gösterdiği sürece bizim yol alma motivasyonumuz artar.
Kişisel gelişim yolculuğu kendini değerlendirme ile başlıyor dedik ya, pekiyi kendimizi nasıl değerlendireceğiz? Ben kimim? Neleri yapmaktan hoşlanıyorum? Neleri yapmaktan hoşlanmıyorum? Hangi konularda oldukça güçlüyüm? Hangi konularda iyileşmeye açık alanlarım var? Mesela geçenlerde bir arkadaşımız hocam , insanlar ile gerçekleştirdiğim diyaloglar konusunda oldukça iyiyim ve fakat oluşan problemlerde hemen o anda çözüm bulma konusunda galiba yeterli değilim diye ifade etti. Arkadaşımız hızlıca kendisi ile ilgili değerlendirme yapmış oldu. Bu soruların yanı sıra hangi koşullarda strese giriyorum, panik oluyorum? Elimde hangi özel yeteneklerim, becerilerim, deneyimlerim var? bu ve buna benzer bir kaç soru ile sistematik olarak değerlendirme süreci başlar. Veeeeee detayları gelecek durakta……
Gelecek paylaşım durağında buluşmak dileğiyle,
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®