KENDİNİ İFADE VE GÜVEN-I
This post has already been read 2467 times!
TOPLULUK KARŞISINDA KONUŞURKEN NEDEN STRES YAŞARIZ?
VE KORKU DAĞLARI İLE KARŞILAŞIRIZ
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,
bugün gerçekleştirilen sosyal medya ve yabancılaşma konulu paylaşım durağında da
ve sürekli sorulan sorulardan birisi ile bu yolculuğu başlatacağız. Bire bir tanıdığımız kişilerle konuşurken zorluk yaşamıyoruz, strese girmiyoruz. Tanımadığımız kişiler ile tek tek veya özellikle de topluluk karşısında konuşurken korkuyoruz, stres toplarına maruz kalıyoruz neden ? ve bunu nasıl aşabiliriz?
Bugün sorulan sorulardan ilginç olan bir soru da sadece ve sadece aklı ile hareket eden veya sadece ve sadece duyguları ile hareket eden insanlardan hangisi etkilidir.? sorusu idi. Bu soru bir diğer yazı dizisi yolculuğunun konusu olarak burada park edelim ve yeni tanıştığımız bireyler ve topluluklar ile konuşurken korkuyu aşmak ve stresi yaşamamak için neler yapılabiliriz? konuşalım.
Öncellikle yeni tanıştığımız kişiler ve-ya topluluklar ile konuşurken neden korkarız? Korkuya yol açan ilk olgu nedir? Korktuğumuz ve-ya strese girdiğimizi nasıl anlarız.? Yeni tanıştığı bireyler ve topluluklar ile konuşurken korku yaşayanlara bu soruyu sorduğumuzda aniden ve yeni dikkatlerle karşılaşıyoruz, özellikle topluluk karşısında konuşmaya başlayınca sizi eleştirmek, hatanızı bulmak için tüm dikkatlerin size yoğunlaştığını düşünüyorsunuz ve başlıyor korku dağlarına tırmanmak.
Pekiyi strese girdiğimizin sinyalleri nelerdir? Ellerimizi nereye koyacağımızı bilemiyorsak, aptal gibi görünme endişesi, söylenecek sözü hatırlamamak ve daha da ötesi aklınıza hiç bir kelimenin gelmemesi, doğru sözümü kullandım kaygısı, ne yapacağını bilememek, sahnede iseniz veya ayakta iseniz doğru yerde ve doğru pozisyonda duruyor muyum? Doğru, etkileyici kıyafet seçilmiş mi? dış görünüşüm nasıl?…..gibi gibi soruları soruyorsak bu soruları his ediyorsak, üstüne üstlük konuşurken sesimiz dalgalanıyorsa, sesimiz ve ellerimiz titriyorsa, kalb atışlarımızdan kulaklarımız ürküyorsa işte biz stresteyiz ve korku mağarasına doğru yola çıkmışız. Ne yola çıkması korku mağarasında takılıp kalmışız diyorsunuzdur.
Ne ile karşılacağımızı bilemediğimizden korkmamız veya strese girmemiz çok doğal hatta biraz stres iyidir fakat aşırı stresten dolayı gerçekleştirilen konuşmadan, sunumdan memnun değilsek ve bu sürekli gerçekleşiyorsa bu durumu iyi ele alıp yönetmek ve stresi pozitif şekilde başka bir kanala akıtmak gerek.
İyi de Nasıl yapacağız? Cevabını gelecek durakta bulabilmek üzere ,
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®